Kako živi Titova udovica
36

Jovanka Broz se i danas ponaša kao žena državnika

Klix.ba
Jovanka Broz (Foto: Blic)
Jovanka Broz (Foto: Blic)
Uredno obučena, potpuno našminkana, s kosom skupljenom u punđu, Jovanka Broz se i danas, prema riječima onih koji je sreću, ponaša dostojanstveno, kao žena državnika.

O sebi se uglavnom brine sama, kuću ne napušta već godinama, a povremeno joj dolaze rođena sestra i još jedna rodica. Vrijeme provodi uglavnom čitajući knjige i novine koje joj redovno ubacuju kroz otvor na zelenoj metalnoj kapiji Vile Bor na beogradskom Dedinju.

Zgradu sagrađenu 90-ih godina 19. vijeka, u kojoj živi praktično od Titove smrti, udovica doživotnog predsjednika SFRJ posljednji put napustila je u augustu 2007. Tada je objavljena njena fotografija kako je u Mercedesu kabrioletu vozi njen dugogodišnji prijatelj, vozač Rade. Svratili su do slastičarne, ali iz automobila nisu izlazili, već im je prodavačica donijela sladoled u kornetu.

Prestala ići na Titov grob

Od tada je više niko nije vidio van kuće od 750 kvadrata, opasane visokim betonskim zidom, na čijem se vrhu nalaze prilično zahrđale rešetke, koja se nalazi preko puta ulaza u kompleks kraljevskih dvorova u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića. Dvije godine prije ovog "izleta" prestala je da posjećuje i Titov grob na godišnjicu.

"Odmah poslije Titove sahrane njoj su oduzeli sva dokumenta. Nije imala ni ličnu kartu, ni zdravstvenu knjižicu. Plašila se da će, ako samo i na trenutak napusti kuću u koju su je smjestili, da je izbace", kazala je za srbijanski Blic A. M. koja je, po prirodi posla kojim se bavi, godinama održavala kontakt sa Jovankom. Ličnu kartu i pasoš Jovanka je dobila 2009., ali je strah ostao. Ona, prema riječima sagovornika Blica koji je imao priliku da je vidi i nakon što su joj uručena lična dokumenta, i dalje živi u svijetu konspiracije, špijunaže...

"Zvali su je svuda da ide, i u neku od Titovih rezidencija po Srbiji, zvali su je čak i na Brione, ali ona nije htjela", kaže sagovornik Blica. Jedan od rijetkih koji otvoreno priča o životu Jovanke Broz je njen dugogodišnji pravni zastupnik Toma Fila, prenoseći da je ona, uprkos tome što ima 89 godina, i dalje lijepa žena. "O sebi se brine sama, čak i kad je mogla da ima nekog da joj pomaže u kući, ona je to odbila", kazao je.

Ona je, dodaje, veliki borac što joj je pomoglo da pregura sve godine života pod strogim nadzorom. Nekada se plašila za svoj život, a sada jedino strahuje da je ne izbace iz kuće.

Vila Bor na Dedinju izuzetne je spoljašnosti, ali iznutra je to samo oronuo dom, prema Filinim riječima, nedostojan udovice predsjednika države. U vlasništvu je države, pa čudi da do sada nije ulagano u održavanje ovakvog zdanja. "Kuća je sagrađena od kvalitetnih materijala i samo zbog toga nije do sada potpuno propala. U dvorištu je zapuštena i napukla fontana. Podrum je rasturen. Sama kuća nema mnogo umjetnina, sve vrijedno davno je odnijeto iz vile", kaže Fila.

Pred kućom je parkiran i crni BMW u kojem sjedi policijsko obezbjeđenje. Noću se čuvar nalazi i u kući, za kojeg je opremljena jedna prostorija. Kako je kuća dugo imala problema s grijanjem, čuvar je u toj prostoriji imao i dodatnu grijalicu. Zimi je Jovanka to često koristila kako bi se ujutru, nakon što obezbjeđenje ode, malo ugrijala.

Htjela Titovu penziju

Iako je imala čin pukovnika i mogućnost da ostvari penziju, ona je htjela Titovu, ali joj je iz vlasti govoreno da Tito nije primao platu. "Na jednoj sjednici Vlade su odlučili da prima iznos koji ima predsjednik skupštine, ali rješenja o penziji još nema", navodi Fila.

To je još čudnije ako se zna da se u spisima Titove ostavštine, koji se nalaze u Prvom osnovnom sudu u Beogradu pred kojim se vodi ostavinska rasprava, navodi da je među popisanim stvarima i "plata predsjednika Republike" u periodu februar-april 1980. u iznosu od 260.000 dinara.

Jovanka Broz, ipak, nije bez primanja, jer joj svakog mjeseca iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike isplaćuju određenu naknadu. Jovanka voli da čita, a knjige naručuje preko prijatelja. Kada je poželjela da pročita knjigu Emira Kusturice "Smrt je neprovjerena glasina", ministar Rasim Ljajić ju je vrlo brzo posetio i donio joj knjigu.