Regija
0

Jovanka Broz sahranjena uz taktove pjesme "Bella ciao", Titovu udovicu ispratilo 10.000 ljudi

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije, danas je u "Kući cvijeća" u Beogradu sahranjena udovica predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita - Jovanka Broz.

Kovčeg s tijelom Jovanke Broz spušten je u grob uz taktove pjesme "Bella ciao", što je bila njena posljednja želja. Policijska procjena je da je sahrani prisustvovalo 10.000 ljudi, javlja Blic.

"Vrijeme je da priznamo da smo počinili grijeh, i prema Jovanki Broz i prema sopstvenoj istoriji. Nepravda je počela da se ispravlja tek na kraju njenog života", rekao je premijer Ivica Dačić u oproštajnom govoru.

Govor je održao i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

"Tvoj život pored istorijske gromade nije bio nimalo lak i jednostavan. Bila si hrabar ratnik, borac vojske i pokreta", rekao je on.

"U mladosti i starosti, u imanju i nemanju krasili su je ponos poštenje i dostojanstvo", rekao je Goran Aleksić, predstavnik porodice Jovanke Broz u oproštajnom govoru.

Ispred ulaza u kompleks napravljene su kolone ljudi, jugonostalgičara koji su stigli iz svih zemalja regije. Okupljeni građani nosili su zastave Jugoslavije, cvijeće, a pojedini i kape s petokrakom, slike Jovanke i Josipa Broza Tita i majice na kojima je pisalo "Jugoslavija".

Počast Jovanki odali su zajedno njene sestre Nada Budisavljević i Zora Aleksić, Zorini sinovi Goran i Zoran Aleksić, Titov unuk Joška Broz.

Sahrani je prisustvovalo i više izaslanstava antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja, kao što su izaslanstva Jugoslovenskog centra "Tito" iz Beograda, društava "J. B. Tito" iz Banje Luke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruge građana "J. B. Tito" iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije...

Njena sahrana izazvala je veliku medijsku pažnju pa su tako posljednji ispraćaj Jovanke Broz pratile 266 novinarske ekipe iz 74 redakcije, od kojih 42 iz inozemstva, među kojima i AFP, AP, Rueters, DW, RAI...