Hrvatska
0

Josipoviću i Tadiću nagrada Srpskog nacionalnog vijeća

SRNA
Ivo Josipović i Boris Tadić
Ivo Josipović i Boris Tadić
Srpsko nacionalno vijeće (SNV) Hrvatske dodijelilo je danas predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću nagradu za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Nagrada "Svetozar Pribičević" dodijeljena je na tradicionalnom božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu, kojem je prisustvovao hrvatski državni vrh, uključujući i predsjednika Josipovića.

Organizatori prijema rekli su da će obojici predsjednika nagrada biti uručena prilikom prve posjete srpskog predsjednika Hrvatskoj. 

Na prijemu u Novinarskom domu, između ostalog, dodijeljena je i nagrada za antifašizam "Gojko Nikoliš" koju su podijelili bivši partizanski rukovodioci Josip Boljkovac i Rade Bulat. 

Boljkovac, koji je i prvi ministar policije u današnjoj Hrvatskoj, nedavno je bio pod istragom i uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima u maju 1945. na karlovačkom području. 

Zbog dodjele ove nagrade ispred Novinarskog doma protestovalo je nekoliko članova Hrvatske čiste stranke prava. Oni su nosili transparent na kojem je, uz slike Boljkovca i Bulata, pisalo "Gdje ste, glavni državni tužioče Mladene Bajiću".  

Predsjednik desničarske, vanparlamentarne Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb ocijenio je danas da je dodjela nagrada Boljkovcu i Bulatu na proslavi pravoslavnog Božića politička provokacija kojoj nije cilj poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa. 
Srb je na konferenciji za novinare rekao da su takve odluke "provokacija hrvatske političke javnosti". 

Božićnom prijemu SNV-a prisustvovali su, između ostalih, i premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Boris Šprem, hrvatski ministri i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.