Nakon izjava predsjednika Srbije
0

Josipović: Susret s Nikolićem ne bi mogao biti uspješan

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da bi teško bilo zamisliti uspješan susret sa predsjednikom Srbije nakon najnovijih izjava Tomislava Nikolića.

"Teško je zamisliti da bi u ozračju takvih izjava susret dvojice predsjednika bio uspješan. Mi ćemo se susresti kad budemo sigurni da možemo poslati neku pozitivnu poruku", rekao je hrvatski predsjednik u nedjeljnoj emisiji HTV-a "Tema dana".

Nikolić je u izjavi agenciji Tanjug rekao da Hrvatska i BiH u vrhu države imaju ljude koji ne žele saradnju sa Srbijom.

"Oni traže izgovor da ne sarađuju sa Srbijom, Hrvatska ima tužbu za genocid, ima otvoren put ka EU i samo bi joj još nedostajalo da sa Srbijom počne pregovarati o imovini Srba, neisplaćenim mirovinama i otetim stanovima. Ili o Oluji zbog koje Hrvatska slavi, umjesto da tuguje kao što Srbija tuguje zbog Srebrenice", izjavio je Nikolić

"I mi tugujemo zbog Srebrenice, priznajemo da je riječ o genocidu što predsjednik Nikolić ne čini", rekao je predsjednik Josipović. "Naravno da slavimo Oluju kao našu pobjedu kojom je dokrajčen san i ambicija velike Srbije, a pritom žalim za svakom nevinom žrtvom uključujući sve one srpske civile koji su ili poginuli ili bili žrtve zločina koje hrvatsko pravosuđe mora kazniti", dodao je.

Govoreći o Sloveniji i najavama blokade hrvatskog ulaska u EU Josipović je izrazio nadu da će novoizabrani predsjednik Borut Pahor među prvim posjetima inozemstvu obići i Hrvatsku i da će tom prigodom s njim razgovarati o problemu Ljubljanske banke.

Hrvatski predsjednik je ocijenio da stanje kriza u EU nije rezultat slabosti same unije već slabosti nacionalnih gospodarstava a da je na radu i predanosti hrvatskih građana kako će iskoristiti prilike koje se pružaju ulaskom u EU.