Regija
0

Josipović s Ljubićem o zbrinjavanju izbjeglica

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primit će u četvrtak ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Damira Ljubića s kojim će razgovarati o provedbi regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica i interno raseljenih osoba, saopćio je u srijedu ured hrvatskog predsjednika.

Tim se programom želi zaključiti pitanje izbjeglica u regiji pružanjem trajnih i održivih stambenih rješenja za oko 74.000 osoba ili 27.000 domaćinstava u sve četiri države regije.

Posebnu vrijednost programa predstavlja činjenica da je izbjeglim i raseljenim osobama ponuđena mogućnost da se opredijele za reintegraciju ili za povratak.

Na donatorskoj konferenciji koja je održana u aprilu 2012. u Sarajevu registrirano je više od 260 miliona eura donacija za provedbu ovog programa, navodi se u saopćenju.

Nadležne institucije BiH uputile su 7. januara javni poziv izbjeglicama na povratak u BiH. Do 1991. u BiH, tačnije na području Republike Srpske, živjelo je oko 200.000 Hrvata koji su gotovo svi izbjegli, a vratilo se tek 5 posto stanovništva ili nešto više od 10.000.

Osim kroz Regionalni program, Hrvatska i kroz program hrvatske vlade nastoji potaknuti povratak izbjeglih Hrvata u BiH, u što je dosada uloženo više od 250 miliona kuna, navodi se u saopćenju Ureda Predsjednika.

Uz Josipoviće i Ljubića, na sastanku u Zagrebu sudjelovat će i potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.