Regija
0

Josipović razgovarao s kancelarkom Merkel

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastao se u četvrtak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je tom prilikom dala punu podršku što bržem ulasku Hrvatske u Evropsku uniju.

Hrvatski predsjednik izrazio je u izjavi novinarima zadovoljstvo razgovorom s njemačkom kancelarkom. "Konstatiralo se kako Hrvatska dobro napreduje na putu u Evropsku uniju, ali da isto tako moramo ispuniti mjerila koja su nam zadana. Mi smo toga svjesni i podrška koju nam pruža Njemačka i kancelarka osobno nam puno znači", rekao je Josipović nakon razgovora s Angelom Merkel.

Hrvatski predsjednik kazao je kako s kancelarkom Merkel nije razgovarao o mogućem datumu ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, ustvrdivši da datum ulaska ovisi samo o Hrvatskoj.

"Oduvijek se zna da je onoga trenutka kada ispunimo naše uvjete, naše članstvo neupitno. Da smo ih ispunili prije, i članstvo bi došlo prije", rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je rekao da su odnosi u regiji bili jednom od važnijih tema razgovora s njemačkom kancelarkom.

"Njemačka je zainteresirana za regiju ne samo zato što smatra da je cijela jugoistočna Evropa dio Evrope nego i zato što Njemačka, na kraju krajeva, investira i želi investirati u ove zemlje, a ima i vojsku u Bosni i Hercegovini i Kosovu", rekao je Josipović. On je naglasio da je i tokom razgovora s kancelarkom dobio punu potporu za regionalnu politiku koja provodi Hrvatska.

"Njemačka kancelarka je pozdravila hrvatske napore da se pregovori o pristupu Evropskoj uniji završe što brže", stoji u saopćenju što ga je nakon susreta Angele Merkel i Ive Josipovića izdao kancelarkin ured, prenijela je Hina.

Nadalje je saopćeno kako je Njemačka spremna pomoći Hrvatskoj u provođenju reformi koje su potrebne u ovoj odlučujućoj fazi pregovora. "Njemačka je uvjerena da će članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji predstavljati dobitak posebice u odnosu na postizanje trajnog mira u regiji", stoji u saopćenju.

S tim u svezi Merkel i Josipović su izrazili interes za što brže sastavljanje vlade u Bosni i Hercegovini kao i nadu u skorašnje provođenje ustavnih reformi što bi ovoj zemlji olakšalo približavanje Evropskoj uniji. Kancelarka je pritom, kako se navodi, izričito pozdravila hrvatski angažman kao i hrvatske napore za pomirenje svih zemalja u regiji.

Hrvatski predsjednik boravi u trodnevnoj službenoj posjeti Njemačkoj, tokom kojega se do sada sastao s predsjednikom njemačkog parlamenta Norbertom Lammertom te s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom.