Regija
0

Josipović na Facebooku raspravlja o ulasku Hrvatske u EU

SRNA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da će članstvom u EU Hrvatskoj biti osigurani mir i sigurnost, što je preduslov za razvoj u svakom obliku.

Josipović je na društevnoj mreži Facebook napisao da s pažnjom prati pozitivne i negativne reakcije pred referendum o ulasku u EU i poručio da Hrvatska, ulaskom u EU, ne gubi suverenitet već da će od toga imati velike koristi.

"EU je jedinstveno uređeno zajedničko tržište od 500 miliona stanovnika...Hrvatskoj će kao novoj članici biti na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova za razvoj privredu", piše Josipović na svom statusu.

Prema njegovim riječima, u EU je vladavina prava jedna od osnovnih vrijednosti koja svojim građanima pruža jednake šanse za uspjeh. 

"Građani Evrope su slobodni građani u svakom pogledu. Imaju pravo na vlastito mišljenje i izgovorenu riječ i političko i vjersko opredjeljenje, te njihovo slobodno iskazivanje. EU je po nivou demokratskih sloboda i prava građana među vodećima u svijetu", poručio je Josipović.

On je naveo i da će hrvatski jezik postati službeni jezik zajednice, napomenuvši da u EU ne postoji "zajednička kulturna politika", već fondovi i programi koji podržavaju čuvanje nacionalne kulture i njenu afirmaciju u zajednici.

O ulasku Hrvatske u EU građani Hrvatske izjasnit će se na referendumu 22. januara. 
Hrvatska je podnijela zahtjev za članstvo u EU još 2003. godine, a pregovori su formalno počeli dvije godine kasnije. Pristupni pregovori završeni su 30. juna 2011. godine, a ugovor o pristupanju potpisan je 9. decembra. Predviđeni datum ulaska u EU je 1. jul 2013. Prethodno tu odluku moraju da potvrde sve države članice EU, ali i građani Hrvatske na referendumu.