Andrija Hebrang
0

"Josipović je Hrvatsku uveo u red svjetskih agresora"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Hrvatska nikad nije dijelila Bosnu i Hercegovinu, već je morala ući na njen teritorij da bi odbranila svoj, a BiH se počelo dijeliti na prijedlog povjerenstva Vijeća Europe 1992.", rekao je u srijedu navečer potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang i upozorio da je predsjednik Ivo Josipović svojim izjavama u Sarajevu Hrvatsku "uveo u red svjetskih agresora".

Hebrang je upitao, ako je Hrvatska bila agresor na BiH, šta će biti sa onima koji su na sudu u Hagu, a koji su optuženi za akcije na području BiH, šta će biti sa pisanjem historije i slikom stvaranja hrvatske države, prenosi Jutarnji list.

On je objasnio kako je BiH počela prva dijeliti komisija za rješavanje situacije u BiH pod vodstvom Lea Tindemansa koju je 1992. godine imenovalo Vijeće Evrope, a koja je predložila tri rješenja od kojih je jedno bilo tzv. "baršunasta podjela BiH", odnosno podjela bez rata pod nadzorom međunarodne zajednice.

Hebrang je istakao da mu je Franjo Tuđman rekao da Hrvatska ne smije biti nespremna ako ta opcija prođe.

Potpredsjednik HDZ-a smatra da bi bilo politički mudro da onaj ko se izvinjava u ime države i naroda prvo svoje stavove prodiskutuje u svojoj državi.