Regija
0

Josipović ili Picula umjesto Milanovića?

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ivo Josipović je izgubio predsjedničke izbore, ali bi mogao dobiti one u SDP-u i zamijeniti Zorana Milanovića, smatra dio hrvatskih političkih analitičara.

SDP je već odavno podijeljen iznutra i struja koja želi da smijeni Milanovića prilično je snažna.

Analitičari procjenjuju da Josipović, nakon što je osvoji više od milion glasova na izborima, može preuzeti SDP, samo je pitanje kada.

Izgubili smo šefa države, ali smo, možda, dobili idućeg predsjednika SDP-a, rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" neimenovani član Predsjedništva SDP-a.

Dio analitičara smatra da će poraz na predsjedničkim izborima svakako uzdrmati Josipovića, ali da on još uvijek nije potrošen političar.

U njemu mnogi vide idealnu ličnost koji može preuzeti SDP i pokušati da spasi stranku od izbornog debakla na predstojećim parlamentranim izborima.

Ako se ovo dogodilo Josipoviću - šta onda nas čeka za godinu dana, zaključio je neimenovani SDP-ov ministar, koji smatra da su parlamentarni izbori, zapravo, već odlučeni, te da će se HDZ, nakon velike pljačke Hrvatske za koju odgovara pred sudom, ponovio vratiti na vlast.

Još jedan član SDP-a ima liderske ambicije - to je Tonino Picula, sadašnji zastupnik u Evropskom parlamentu i nekadašnji ministar inostranoh poslova u doba Ivice Račana.

On je optužio premijera Milanovića da je jedan od krivaca za poraz Josipovića.

Na pitanje novinara da li u Evropi poznaje političara, sem Milanovića, koji je poražen na četiri izbora zaredom, a da je i dalje na mjestu lidera stranke, Picula je odgovorio da - ne zna za takav slučaj.

Takođe, Picula je poručio da bi prihvatio mjesto predsjednika SDP-a, ako mu bude ponuđeno.