Regija
0

Josipović i Pusić očekuju podršku ulasku Hrvatske u EU

SRNA
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović očekuje dobar odziv građana na sutrašnjem referendumu i uvjerljivu podršku ulasku Hrvatske u EU, a optimistična je i hrvatska ministrica inostranih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Dan uoči referenduma Vesna Pusić je izjavila da sva ispitivanja pokazuju da je većina građana za "evropsku Hrvatsku i bezbjednost koje to okruženje daje" i pozvala građane da sutra u što većem broju izađu na referendum. "Važno je da što više ljudi izađe da bi se i na referendumskom rezultatu odrazilo stvarno raspoloženje građana", rekla je Pusić novinarima u Zagrebu.

Ona je dodala da je rasprava o pristupanju EU postala emocionalna što je iznenađujuće, jer je prije 10 ili samo šest godina podrška hrvatskih građana iznosila između 80 i 90 posto. Prema njenom mišljenju, uzroci leže u promjenama u evropskoj i svjetskoj privredi i činjenici da je izblijedilo iskustvo rata.

"Krajem 90-ih godina, pitanje mira i stabilnosti je bilo jako izraženo. Danas se to podrazumijeva samo po sebi, što je dobro za društvo, ali je umanjilo vrijednost aspekta mira i stabilnosti evropskog projekta", ocijenila je Pusić.