Regija
0

Josipović: I Pelješki most i Jadransko-jonska autocesta su prioriteti Hrvatske

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Hrvatkske Ivo Josipović pozvao je danas na postizanje konsenzusa svih građana i političkih stranaka u Hrvatskoj u vezi sa nastavkom izgradnje Pelješkog mosta, koji bi spajao poluotok Pelješac sa kopnom i Dubrovnik sa ostatkom Hrvatske, ali i na izgradnju Jadransko-jonske autoceste od koje bi koristi imale sve države od Hrvatske do Grčke. 

U izjavi objavljenoj iz Josipovićevog kabineta povodom rasprava o Jadransko-jonskom autoputu, navodi se da "apsolutni prioritet Republike Hrvatske i svake njene vlade mora biti infrastrukturno, posebno prometno povezivanje cijele zemlje".

"Povezivanje Dubrovnika, Pelješca, Korčule, Lastova i drugih dijelova juga Hrvatske jedina su garancija njihovog izlaska iz prometne i druge izolacije, garancija njihovog napretka i napretka cijele Hrvatske. Zato, izgradnja Pelješkog mosta i odgovarajuće cestovne infrastrukture jest prioritet oko kojega se mora postići konsenzus građana i svih političkih stranaka. Domaće i EU izvore finansiranja treba žurno usmjeriti tom cilju", navodi se u pisanoj Josipovićevoj izjavi.

Predsjednik Hrvatske naglasio je kako je prioritet i izgradnja Jadransko-jonskog autoputa, koji bi, po Josipovićevom mišljenju, strateški promijenio na bolje položaj Hrvatske, posebice jadranske Hrvatske.

"Trasu autoputa treba utvrditi sa zainteresiranim državama i finansijerima da bude optimalna za hrvatske potrebe. Od tog projekta profitirat će i cijela regija, od Hrvatske do Grčke. EU finansiranje, ali i naš najbolji interes, uvjetuju optimalno finansijsko, prometno i ekološko rješenje za trasu. Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija i cijeli jug Hrvatske, najviše će profitirati. Dubrovnik će s više pristupnih cesta biti povezan s autoputom. Uz to, autoput će vratiti život u dio Federacije BiH u kojem obitava dio hrvatskog naroda", izjavio je Josipović.

Predsjednik Hrvatske smatra da su Pelješki most, brze ceste i autoput komplementarni projekti koji se ne isključuju, već međusobno upotpunjuju.  

"Zato pozivam na što brži početak izgradnje Pelješkog mosta i pripadajuće infrastrukture te dovršenje pregovora o Jadransko-jonskom autoputu kao strateških razvojnih projekata Republike Hrvatske. Pozivam i na zajedništvo po pitanju strateških projekata razvoja RH koji često nadilaze mandat jedne Vlade, kako bi osigurali njihov nesmetan dovršetak u interesu svih građana Hrvatske“, poručio je Josipović.

U Berlinu će sutra biti organizovana Konferencija o Zapadnom Balkanu na kojoj bi premijeri i ministri vanjskih poslova regije uz ostalo trebalo da razgovaraju i o važnim infrastrukturnim projektima, kao što je Jadransko-jonska autocesta.