Regija
0

Josipović: Hrvatska je prodala oružje Jordanu, a ne Siriji

FENA
Ivo Josipović (Foto: Anadolija)
Ivo Josipović (Foto: Anadolija)
Predsjednik Republike Ivo Josipović potvrdio je danas kako je znao za izvoz više od 200 tona hrvatskog oružja u Jordan 2012. te ponovio da Hrvatska nije izvozila oružje Siriji, no da ona ne može kontrolirati gdje je dalje to oružje završilo.

"Znam za sve legalne transfere oružja ili bilo čega što se tiče oružanih snaga", rekao je Josipović komentirajući novinarima UN-ove podatke o međunarodnoj trgovini prema kojima je Hrvatska Jordanu u decembru 2012. prodala 233.185 kilograma oružja u vrijednosti 6.499.832 američka dolara.

Ponovio je da Hrvatska nije izvozila oružje u Siriju.

"Šta treće zemlje ili zemlje u koje mi ili neki drugi izvoze oružje dalje čine s tim, to nažalost ne možemo kontrolisati", odgovorio je predsjednik Josipović na pitanje može li tvrditi da je to oružje ostalo u Jordanu i da nije otišlo sirijskim pobunjenicima.

Upitan o međunarodnoj aferi vezanoj za objavu imena mogućih utajivača poreza preko off shore kompanija, među kojima, mediji špekuliraju, ima i hrvatskih građana, Josipović je kazao kako najprije treba vidjeti o čemu se radi.

"Svaka off shore kompanija nije sama po sebi kriminal, ali kada se dobiju ti popisi, sasvim sigurno će Porezna uprava i druga nadležna tijela provjeriti je li riječ o nekoj nelegalnoj raboti", rekao je Josipović dodavši kako nelegalne rabote 'proizvode' kaznene postupke i kažnjavanje počinitelja.

Komentirajući smanjenje broja birača na predstojećim izborima za hrvatske zastupnike u Europski parlament, predsjednik Republike je kazao kako je riječ o tome da se sređuju popisi birača.

"To je nešto što je trebalo i puno prije učiniti, a ministru (uprave) Bauku mogu samo čestitati na dobro urađenom poslu", poručio je.

Od sutrašnjeg zagrebačkog protesta branitelja protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru hrvatski predsjednik očekuje da bude u granicama zakona kao i svaki drugi javni skup te da građani koji će na skup doći poštuju zakone.

"Svi građani, pa i oni koji namjeravaju javno protestovati, moraju poštivati zakon", poručio je.

Novinarima je potvrdio i kako se oko svojih mjera za izlazak građana iz dužničke krize za pomoć konsultirao s pojedinim ministrima u vladi. Dodao je međutim kako njegovi prijedlozi nisu nikakva direktiva vladi.

"Vlada je upravo povukla jedan zanimljiv potez vezan za otpis kamata, a Hrvatska je socijalna država te ja potičem vladu da to i u praksi ostvari", rekao je predsjednik Josipović, nakon što je u svom uredu primio građane na kavu.