Regija
0

Josipović će se ponovo kandidovati za predsjednika Hrvatske

FENA
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović najavio je kako će se ponovno kandidovati za tu funkciju na idućim predsjedničkim izborima.

"Bliži se polako vrijeme novih predsjedničkih izbora i uvijek sebi postavljam pitanje, i postaviti ću ga kada dođe taj trenutak odluke hoću li se kandidovati ili neću - uživam li dovoljnu podršku građana da se upustim u izbornu utakmicu. Kako sada stoje stvari izgleda da to ima smisla, i po sadašnjem stanju stvari upustiti ću se u tu izbornu utakmicu", rekao je Josipović u emisiji Media servisa "Na Pantovčaku" odgovarajući na novinarski upit hoće li se ponovno kandidovati za tu funkciju.

Na pitanje hoće li predložiti sjednicu Vlade na temu privrednog oporavka, predsjednik Josipović podsjetio je kako u mirnodopsko vrijeme nema ovlasti sazvati sjednicu Vlade, već je samo predložiti. Istaknuo je da bi takvu sjednicu mogao predložiti u slučaju kada Vlada ne bi bila svjesna problema pred kojima se nalazi, ali kako to sada nije slučaj.

"Vlada jest svjesna zaista velikih problema u kojima se nalazimo. I mene brine gospodarsko stanje, a brine i građane. Mislim kako je Vladi potpuno jasno da treba ubaciti u petu, šestu ili koju god brzinu, ali se iz krize mora izaći", naglasio je.

Upitan kako ocjenjuje najavljene proteste poljoprivrednika zbog prijedloga zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, predsjednik Josipović kazao je da su protesti legitimni. Smatra kako dosadašnje gospodarenje državnim poljoprivrednim zemljištem nije bilo kakvo treba biti, a pravedno nisu bili raspoređivani niti poticaji.

"Zakonski prijedlog pred nama je otvorio neka nova dobra riješenja, a kroz raspravu o zakonu se može i mora ukazati na moguće slabosti pa ako treba napraviti i korekcije", drži Josipović.

Također, nije se složio da će Zakon o strateškim investicijama dovesti do velike rasprodaje.

"Ići po starom i očekivati da će se promijeniti kvaliteta života i privući investicije, nije realno. Moramo raščistiti sa sobom da li zaista želimo reforme i otvoriti prostor za investicije", kazao je predsjednik Josipović.

Dodao je kako bi, da je u Vladi, saslušao primjedbe koji dolaze sa svih strana i vidio da li se zakonski tekst može dotjerati, posebno da ne bi došlo do zloupotreba kod jamstvenih mehanizama.

"Zakon se ne radi za jednu vladu niti jednu generaciju političara nego za duže vrijeme", kazao je predsjednik Josipović, ocijenivši kako je dobro da se krenulo u izradu novog zakona.

Na pitanje je li dobra odluka Vlade da se lokalni i izbori za Evropski parlament održe odvojeno, hrvatski predsjednik upozorio je kako po sadašnjem zakonodavstvu uopće nije moguće raspisati izbore prije ulaska Hrvatske u EU, jer postoji greška u prelaznim i završnim odredbama.

"Naime, prelazne i završne odredbe kažu da Zakon o izborima za Evropski parlament stupa na snagu danom ulaska Hrvatske u EU, a s obzirom da izbori mogu biti 60 dana nakon raspisivanja, prije 1. septembra ne bismo ih ni mogli imati. Očekujem promjenu Zakona i da izbori budu, kako je i dogovoreno sa EU, prije 1. jula", kazao je predsjednik Josipović.

Na pitanje je li Hrvatska sada bliže EU nakon prošlotjednog sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesne Pusić i Karla Erjavca, te bi li hrvatska javnost trebala biti upoznata s detaljima sastanka, predsjednik Josipović kazao je kako hrvatska javnost mora biti i biti će upoznata s detaljima sastanka, ali da politici treba dati da završi svoj posao. Drži da je Hrvatska sasvim sigurno nakon toga sastanka bliže EU.

Na pitanje treba li odgoditi dvojezičnost u Vukovaru, predsjednik Josipović kazao je kako Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina treba poštivati, jer je poštivanje prava nacionalnih manjina stvar civilizacijskog nivoa.

"O modalitetima, načinu i dinamici da se razgovarati, ali provedba zakona treba biti neupitna", smatra predsjednik Josipović.

Upitan je li rješenje još jedna odgoda, ocijenio je kako je rasprava s terminima odgode krivo krenula.

"Bilo bi zgodnije situaciju postaviti afirmativno - kako ćemo provesti zakon, a ne da ga ne provodimo", kazao je Josipović.