Novi Sad
0

Josip Broz predsjednik Komunističke partije

SRNA
Josip Joška Broz, unuk nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza, izabran je danas na Kongresu ujedinjenja u Novom Sadu za predsjednika novoformirane Komunističke partije (KP).

On je rekao da se KP danas ujedinila sa Savezom socijlademokrata Novog Sada i Novom komunističkom partijom iz Zrenjanina.

"Uveren sam da će do kraja januara naredne godine Komunistička partija prikupiti 10 000 potpisa neophodnih za njenu registraciju. Naša ciljna grupa je deset odsto od gotovo 60 odsto politički neopredeljenih birača u Srbiji", rekao je Broz novinarima nakon imenovanja.

Prema njegovim riječima, KP će biti moderna partija koja će se zalagati za procese evropskih inegracija i privatizacije u Srbiji.

"Za razliku od stare KP, čiji su članovi morali da budu ateisti, naša partija poštovaće verska opredeljenja njenih članova. Partija je takođe otvorena da u svoje okrilje primi i još 14 malih stranaka iz Srbije, koje su komunistički opredeljene", naglasio je Broz, čiji je deda bio  i lidera komunističkog pokreta u bovšoj SFRJ.

Podršku osnivanju KP dale su sve države nastale raspadom Jugoslavije, kao i Češka, Rusija i Italija.

Za potpredsjednika KP izabran je Nenad Kulić, dok će funkciju generalnog sekretara obavljati Vladimir Kirčanski.
Za predsjednike gradskih odbora KP Novog Sada, Zrenjanina i Vrbasa danas su izabrani Slavko Kesić, Stevo Jukić i Nikola Međeši.

Današnjem Kogresu su prisustvovali nekadašnji predsjednik  Ustavnog suda Srbije Slobodan Milošević, iz Socijalističke partije Srbije (SPS) Stevan Pavlov i predsjednik Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata Vojvodina Sveta Atanacković. 

Kogres ujedinjenja KP održan je u novosadskom Hotelu "Lupus".