Regija
0

Joseph Biden doputovao u Beograd

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki potpredsjednik Joe Biden doputovao je u srijedu u Beograd s ponudom za "nove i pozitivne odnose" sa Srbijom, ali će također tražiti od nje da sarađuje s međunarodnom zajednicom u naporima na obnovi Kosova.

Biden je iz Bosne i Hercegovine doputovao u Beograd na razgovore s predsjednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i vodećim vojnim zvaničnicima Srbije.

Dan ranije u Sarajevu on je izjavio kako želi prenijeti želje američke administracije predsjednika Baracka Obame da izgradi "svježe i pozitivne odnose sa Srbijom", javila je DPA.

Odnosi Washingtona i Beograda pogoršali su se tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji u 1990-im da bi pali na najniži nivo tokom NATO-ovog bombardiranja Jugoslavije pod američkim vodstvom, koje je imalo za cilj zaustaviti krvoproliće na Kosovu.

Međusobni odnosi također su se naglo zategnuli kada su Sjedinjene Države snažno potaknule većinske Albance na Kosovu da proglase nezavisnost od Srbije u februaru prošle godine.

Biden je izjavio kako ne očekuje od Srbije da "uskoro" prizna Kosovo, ali kako želi da Beograd sarađuje s Evropskom unijom i međunarodnom zajednicom u vezi s Kosovom.

Srbija vodi kampanju protiv kosovske nezavisnosti širom svijeta. Šezdeset zemalja, ipak dosad je priznalo novu državu.

Beograd je također naložio Srbima u njihovoj velikoj enklavi na sjeveru Kosova da ne sarađuju s misijom EU-a razmještenom na Kosovu krajem 2008.

Nakon boravka u Beogradu Biden treba okončati svoju mini turneju po Balkanu posjetom Kosovu.