Rasim Ljajić
0

Još važe nagrade za informacije o Mladiću i Hadžiću

FENA
Predsjednik srbijanskog Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je za današnje "Novosti" da još važi nagrada od milion eura za informaciju koja će dovesti do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, a 250.000 eura za lociranje i hapšenje Gorana Hadžića.

Odluku o raspisivanju nagrade za lociranje i hapšenje Mladića donio je oktobra 2007. godine Savjet za nacionalnu sigurnost, na čijem je čelu predsjednik Srbije Boris Tadić, podsjeća list.

"Ta nagrada apsolutno važi, svako ko nam dostavi pravu informaciju koja će dovesti do hapšenja Mladića dobit će milion eura", kazao je Ljajić.

Informacije o lokaciji na kojoj se krije Mladić dostavljaju se u MUP Srbije, a nagradu isplaćuje država Srbija, iz budžeta.

"I ova nagrada demonstrira odlučnost Beograda da preostale obaveze prema Tribunalu budu što prije ispunjene. Nagradom pokazujemo i da postoji politička volja za izručenje Mladića", istakao je Ljajić.

Savjet za nacionalnu sigurnost raspisao je nagradu i za drugog haškog optuženika Gorana Hadžića, koja iznosi 250.000 eura.

Identična nagrada bila je osigurana i za građane koji otkriju gdje se nalazi Stojan Župljanin, koji je u međuvremenu uhapšen i izručen u Hag.

"Tu nagradu niko nije dobio, jer su Župljanina locirale i uhapsile službe sigurnosti", naveo je Ljajić.

Za informaciju o tome gdje se krio Karadžić nije raspisivana nagrada, jer, kako je "Novostima" objasnio Ljajić, bivši predsjednik RS nije bio državljanin Srbije, a nije ni bilo informacija da se krije na teritoriji Srbije.