Beograd
0

Jocić odbacio krivicu za Pukanićevo ubistvo

FENA
Sreten Jocić
Sreten Jocić
Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, u utorak je pred sudskim vijećem posebnog odjela Višeg suda u Beogradu odbacio krivicu za ubistvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, tvrdeći kako nema nikakve veze s tim i da je uhapšen na temelju političko-policijskog dogovora Srbije s Hrvatskom.

"Ja nisam ubio Pukanića, nisam platio, organizirao niti naručio njegovo ubistvo, ja za to nisam imao motiv", rekao je Jocić u početku suđenja njemu, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, dvojici članova njegove skupine optužene za ubojstvo suvlasnika časopisa "Nacional" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića.

Iznoseći svoju obranu pošto je pročitana optužnica, Jocić je ustvrdio kako je uhićen bez ijednog dokaza i na temelju "političko-policijskog dogovora i ustupka Srbije Hrvatskoj" te u povodu crnogorsko-hrvatske informacije da može ugroziti sigurnost srbijanskog predsjednika za interes crnogorsko-hrvatsko-albanske mafije, što je, kako je rekao, laž.

Dodao je kako nikad ne bi nanio štetu Srbiji te da je za neke moćnike u Hrvatskoj idealno da Pukanićevo ubistvo ne bude rasvijetljeno jer bi time bila "raspakirana kriminalno-policijska-politička prošlost regije te spriječena kriminalna budućnost".

Jocić je ustvrdio kako istražni sudija nije imao hrabrosti baviti se rješavanjem Pukanićeva ubistva te da je odbio saslušati 70 svjedoka iz Srbije, Rusije, Nizozemske i Njemačke, koji su mogli potvrditi da on (Jocić) nema veze s tim ubistvom.

Naglasio je kako nikoga od navodnih članova optužene skupine ne poznaje, osim svoga kuma Slobodana Đurovića, kojem se sudi u Zagrebu.

Prije nego je Jocić iznio obranu, sudsko je vijeće odlučilo da ne budu razdvojeni sudski postupci između Jocića i ostalih optuženika. Vijeće je tako odlučilo pošto je odbrana jednog od trojice optuženika, Željka Milovanovića, osporila regularnost suđenja, nakon čega su Jocićeva i Kuzmanovićeva obrana zatražile razdvajanje postupaka.

Nakon Jocićevog izlaganja suđenje je prekinuto, a nastavak zakazan za srijedu.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podignulo je 26. oktobra 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog krivičnih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubistva.

Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 miliona eura, nakon dužeg praćenja Pukanića, u oktobru 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske firme u Zagrebu.

Oni se terete da su potom, kad je Pukanić skupa sa svojim saradnikom Nikom Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je povrijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Za okrivljene Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića tada je također predloženo produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja krivičnog djela.

Jocić je uhićen potkraj aprila 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produživan, a Željko Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićeva ubojstva, uhićen je 31. maja 2009. u Beogradu.

Milenko Kuzmanović, također osumnjičenik za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo, uhićen je u Beogradu 30. maja, dan prije Milovanovića, i također je u pritvoru.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu. Protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića USKOK je podignuo optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, kojima se poslije pridružio optuženi Bojan Gudurić, kad ga je Hrvatskoj potkraj veljače izručila Bosna i Hercegovina pošto se u početku veljače predao tamošnjim vlastima.