Beograd
0

Joca Amsterdam dao milion i po eura za ubistvo Pukanića

SRNA
Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam obezbijedio je milion i po evra za ubistvo Ive Pukanića, vlasnika zagrebačkog lista "Nacional", navodeno je u krivičnoj prijavi koju je prošle srijede podnijela protiv njega policija Srbije.

Beogradski "Blic" objavio je danas detalje krivične prijave u kojoj se navodi da su Jocić i njegov kum Slobodan Đurović "skovali" plan za likvidaciju na sastancima održanim u Crnoj Gori.

Prema krivičnoj prijavi, podnesenoj Specijalnom tužilaštvu Srbije, Jocić se sa Đurovićem sastajao u Baru, a posljednji sastanak održan je mjesec dana prije ubistva Pukanića.

Đurović je zbog organizacije ubistva odlazio u Hrvatsku četiri puta, gdje se sastajao sa glavnim Jocićevim saradnikom u Hrvatskoj Robertom Matanićem.

"Sreten Jocić je 2006. godine s umišljajem oformio kriminalnu grupu na teritoriji Srbije i Hrvatske, čije je djelovanje imalo međunarodne razmjere. U grupi su Slobodan Đurović zvani Kardinal, Robert i Luka Matanić, Željko Milovanović", navodi se u krivičnoj prijavi.

Jocić je sa ovim osobama, kako se navodi, po unaprijed dogovorenom planu 23. oktobra prošle godine izvršio krivično djelo teškog ubistva, za šta je obezbijedio milion i po evra.

Realizacija plana atentata na Pukanića počinje sredinom oktobra prošle godine, kada u Zagreb odlaze Željko Milovanović i Bojan Gudurić, glavni izvršioci ubistva.

Prije toga, braća Robert i Luka Matanić i Amir Mafalani rade na osmatranju Pukanićevog kretanja i pripremi zločina. Oni u Zagrebu dočekuju Milovanovića i Gudurića i zatim sa njima prate Pukanića, utvrđuju njegove kontakte, da bi 23. oktobra oko 12.00 časova izvršili ubistvo, navedeno je u prijavi.

U policiji, piše "Blic", kažu da imaju čvrste dokaze za navode u prijavi, ali vjeruju i da bi Jocićevo hapšenje moglo da razriješi brojne likvidacije mafijaških bosova koji su posljednjih desetak godina pod kontrolom držali distribuciju kokaina iz Južne Amerike u Evropu.