Regija
0

Jeremićevo protestno pismo Ban Ki-moonu

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić protestirao je sinoć kod generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moouna zbog "apsolutno neprihvatljive i prekomjerne" upotrebe sile međunarodnih snaga u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i zahtijevao istragu u okviru UN-a kako je došlo do incidenta.

Ministar Jeremić je u pismu generalnom sekretaru Banu zatražio da bude utvrđeno ko je naredio upotrebu sile u Mitrovici i kako je do nje došlo, utoliko prije što se to desilo poslije konsultacija i uspješnih pregovora ministra za Kosovo Slobodana Samardžića sa zamjenikom šefa Misije UN-a „u pokrajini“ (UNMIK) prethodne noći, rečeno je Tanjugu u kabinetu šefa srpske diplomatije.

Jeremić je pisao i predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a, ruskom ambasadoru u svjetskoj organizaciji Vitaliju Čurkinu, u kome je zatražio da najutjecajnije tijelo UN-a razgovara o sigurnosnoj situaciji poslije prekomjerne upotrebe sile u Kosovskoj Mitrovici i da nastavi da budno prati razvoj situacije.

Oštar protest zbog ovog incidenta Jeremić je uputio i zamjeniku generalnog sekretara UN-a za mirovne operacije Jean-Marie Geneauxu, s kojim je razgovarao telefonom.

Ministar Jeremić je o situaciji na Kosovu razgovarao i sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Vladimirom Titovom.

Neredi u sjevernom dijelu Mitrovice izbili su rano jutros, poslije upada policije UN-a u zgradu Općinskog i Okružnog suda u kojoj je više desetaka Srba, bivših radnika te ustanove, nekoliko dana protestiralo zahtijevajući da budu vraćeni na radna mjesta s kojih su istjerani 1999. godine.

Neredi su eskalirali u otvoren sukob u kojem su korišteni vatreno oružje, suzavac i šok bombe.

U neredima je povrijeđeno oko 70 Srba, od kojih je 15 teže povrijeđenih zadržano na liječenju u bolnici u Mitrovici, dok su dvojica životno ugroženih transportirani u Kragujevac i Beograd.