Regija
0

Jeremić: VE bi kršilo principe razmatrajući prijem Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u srijedu pred Komitetom ministara Vijeća Evrope (VE) u Strasbourgu da bi i samo razmatranje zahtjeva Prištine za članstvom u VE predstavljalo kršenje principijelnog stava ove organizacije da se ne miješa u proces odlučivanja o budućem statusu pokrajine.

"Pored toga, to bi Vijeće Evrope učinilo saučesnikom u flagrantnom kršenju međunarodnog prava i dovelo u pitanje privrženost vlastitim vrijednostima", rekao je Jeremić u govoru u koji je Tanjug imao uvid.

On je naglasio da "Kosovo za Srbiju nije teritorija kao i svaka druga, nego kolijevka našeg identiteta".

"Zbog ovog flagrantnog kršenja osnovnih normi međunarodnog prava, ruglu su izvrgnuti univerzalni principi ugrađeni u Povelju UN-a i obogaćeni na evropskom prostoru Statutom Vijeća Evrope i Završnim aktom iz Helsinkija", kazao je šef srpske diplomatije na zatvorenom sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope.

On je naglasio da je jednostrano, nelegalno i nelegitimno proglašenje nezavisnosti Kosova učinilo da se svijet promijeni nagore.

"Svijet se promijenio, ali nije se promijenio nabolje. Naprotiv. Kao rezultat ovog neprijateljskog akta prištinskih vlasti međunarodni poredak je postao nestabilniji i nesigurniji", rekao je Jeremić.