Regija
0

Jeremić: U EU nema konsenzusa oko potpisivanja SSP-a sa Srbijom

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da Srbija u pogledu pune suradnje s Haškim sudom čini sve što je u njezinoj moći, ali da se s tim ne slažu sve države članice EU-a.

Jeremić se u Bruxellesu sastao s povjerenicima za proširenje i pravosuđe Ollijem Rehnom i Francom Frattinijem.

"Povjereniku Rehnu sam prenio uvjerenje svoje vlade da činimo sve što možemo u pravcu pune suradnje s Haškim sudom, ali nažalost to stajalište ne dijele sve članice EU-a", izjavio je Jeremić.

Evropska unija uvjetuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom punom suradnjom s Haškim sudom, koja treba voditi do hapšenja preostalih haških optuženika, u prvom redu Ratka Mladića, podsjeća Hina. Slovensko predsjedništvo EU-a i više zemalja članica zauzimaju se za to da se sporazum potpiše što prije, ali se tome najviše protive Holandija i Belgija koje smatraju da Mladić mora biti u Den Haagu prije potpisivanja sporazuma.

Glasnogovornica povjerenika za proširenje Krisztina Nagy ponovila je na konferenciji za novinare da puna suradnja s Haškim sudom ostaje uvjet za potpis sporazuma.

Jeremić je izrazio optimizam da EU može postići kompromis oko toga pitanja do kraja ovoga mjeseca i da bi se SSP mogao potpisati 28. januara kada se u Bruxellesu sastaju ministri vanjskih poslova EU-a.

Upitan hoće li Srbija odbiti potpisati SSP ako EU pošalje svoju pravosudnu i policijsku misiju na Kosovo bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a, Jeremić je rekao da su približavanje Uniji i status Kosova dva odvojena pitanja.

"Službena politika vlade Srbije ostaje nepromijenjena i ostaje na stajalištu evropske budućnosti zemlje i teritorijalnog integriteta", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao kako uskoro očekuje početak razgovora s Evropskom unijom oko ukidanja viza za srbijanske građane. Od početka ove godine, za Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana na snazi je nešto blaži vizni režim, koji omogućava jednostavnije i jeftinije dobivanje viza za ulazak u EU za pojedine kategorije građana.

"Očekujemo da će vrlo brzo započeti dijalog o potpunoj viznoj liberalizaciji", rekao je Jeremić.