Regija
0

Jeremić: Tražit ćemo što skorije potpisivanje SSP-a

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji danas putuje u Luksemburg, izjavio je da će, uoči sastanka šefova diplomatija EU, tražiti da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU bude što skorije potpisan.

Jeremić je rekao da je cilj dvodnevne posjete delegacije Ministarstva vanjskih poslova Luksemburgu što bolja priprema debate, koja će u utorak, 29. aprila, voditi ministri vanjskih poslova Evropske unije.

"U Luksemburgu ću se sastati s predsjedavajućim EU i drugim najvišim zvaničnicima Unije", rekao je Jeremić jučer Tanjugu, dodajući da od sastanka ministara EU očekuje "snažnu podršku i posvećenost za punopravno članstvo Srbije".

"Na sastanku ćemo govoriti i o Kosovu i Metohiji i mi ćemo ponoviti čvrste i principijelne stavove da Srbija ne može odustati od očuvanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta ni pod kojim okolnostima", rekao je on.

Jeremić je naveo da će sagovornike obavijestiti o namjeri Srbije da u septembru od Generalne skupštine UN zatraži da pokrene pitanje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.