Regija
0

Jeremić: Stav Srbije o Kosovu ostaje isti

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Banjoj Luci da je Srbija svoj stav o Kosovu odavno zauzela i od njega neće odustati.

„Jedine paralelne institucije koje funkcioniraju na teritoriji Kosova i Metohije su one u Prištini. To su jedine nelegalne i nelegitimne, paralelne institucije. Drugih paralelnih institucija na Kosovi i Metohiji nema“, ustvrdio je Jeremić komentirajući stav njemačke kancelarke Angele Merkel zvaničnom Beogradu da je potrebno da se ide na ukidanje paralelnih institucija na Kosovu.

Jeremić je potvrdio da je izvijestio predsjednika RS-a Milorada Dodika o svemu što je bila tema razgovora srbijanskih zvaničnika tokom posjete njemačke kancelarke regionu zapadnog Balkana, ustvrdivši da Angela Merkel nije imala poruke za RS, odnosno BiH.

„U Beogradu su upućene neke važne poruke, koje će sasvim sigurno imati starteške posljedice kada je riječ o zapadnom Balkanu. I bilo je vrlo važno da rukovodstvo RS-a bude upoznato iz prve ruke o tome šta se tamo razgovaralo i kako Srbija vidi vrijeme koje je pred nama imajući u vidu sadržaj tih poruka“, rekao je srpski šef diplomatije, ali je odbio da precizira konkretnije detalje.

Iz Banje Luke Jeremić odlazi u Njujork, gdje će se u Vijeću sigurnosti UN-a razgovarati o julskim događajima na Kosovu, pa očekuje da se pokuša zauzeti zajednički stav u Predsjedništvu BiH kako bi se podržalo ono što će u ponedjeljak na sjednici tog tijela tražiti Srbija.

„Srbija će tražiti osudu jednostrane upotrebe sile. Ono što se u julu dogodilo na Kosovu je sasvim sigurno prouzrokovano činjenicom da je neko odlučio da pošalje specijalne jednice na sjever Kosova. Sve što se dogodilo nakon toga je posljedica te odluke da se pošalju specijalne jednice i ta odluka mora biti osuđena. U suprotnom, ona će se ponoviti. Mislim da sebi ne možemo da priuštimo ponavljanje bilo kakve nestabilnosti i narušavanje sigurnosti na bilo kojem dijelu ’naše južne pokrajine“, naveo je srpski šef diplomatije.

On kaže da je želio i da čuje stavove RS-a uoči sjednice Generalne skupštine UN-a.

„Uvijek se trudimo da imamo koordinirane poruke i da nastupamo tako da jedni drugima pomažemo u međunarodnim odnosima“, dodao je on napominjući da je Srbija u drugoj poziciji u odnosu na RS imajući u vidu „njene međunarodne suverene kapacitete“, ali da su stavovi isti, bez obzira da li je, kako kaže prisutan on ili Dodik, jer je „to praktično kao da su prisutni obojica“.

Srbijanski diplomata smatra i da je ovo jedan težak trenutak u svijetu, da ekonomska kriza ima vrlo jasne političke posljedice na evropskom prostoru.

„Teško vrijeme je pred nama i moramo ostati staloženi i što je najvažnije složni, dobro koordinirani i to je jedan od najvažnijih razloga zbog čega sam ja danas bio u Banjoj Luci“, zaključio je Jeremić.

Odbio je međutim da komentira jučerašnju izjavu hrvatske premijerke Jadranke Kosor u Prištini po kojoj je njena zemlja najbolji prijatelj nezavisnog Kosova.

Ni Jeremić ni Dodik nisu imali više detalja o nekim infomacijama da li je nekoliko uhapšenih Srba u Tripoliju iz Republike Srpske ili Srbije, konstatirajući da su te osobe bile u Libiji u privatnom aranžmanu i da je sigurno da nisu imali nikakav kontakt sa državnim vlastima Srbije, koji pomno prate dešavanja u Libiji.