Regija
0

Jeremić: Srbija 16. januara može računati na podršku članica Savjeta bezbjednosti

FENA
Srbija 16. januara u New Yorku može da računa na podršku stalnih članica Savjeta bezbjednosti - Rusije i Narodne Republike Kine, kao i Južne Afrike, Indonezije i još tri zemlje koje su nove nestalne članice Savjeta, što je dovoljno da bude izbjegnuto nametanje odluke o rješenju statusa Kosova, ocenio je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Svakako će biti uzet u obzir zvanični odgovor Srbije na izvještaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN). Odgovor sam predao u New York i on je zaveden kao zvanični dokument u Savjetu bezbjednosti, tako da će sve zemlje članice Savjeta u svom pripremnom materijalu za sjednicu imati, pored izveštaja generalnog sekretara, i zvanični odgovor Beograda. U tom smislu je veoma dobro što je ova sjednica pomjerena za nedelju dana i što će predstavnici svih zemalja imati vremena da se upoznaju sa našim odgovorom na pomenuti izvještaj", istakao je ministar Jeremić u intervjuu "Politici", javio je u nedjelju Tanjug.

Napomenuvši da je u petak razgovarao sa gotovo svim od 15 članica Savjeta bezbjednosti, posebno se koncentrišući na nestalne članice, Indoneziju i Južnu Afriku, kojima su se početkom godine pridružile i Hrvatska, Libija, Vijetnam, Burkina Faso i Kostarika, i da im je skrenuo pažnju na najvažnije elemente odgovora vlade Srbije, Jeremić je izrazio očekivanje da će tokom sjednice svi diskutovati o ovome i da će pomenuti dokument dati mnogo argumenata onima koji će diskutovati na linijama bliskim Beogradu.

Šef srpske diplomatije je rekao da je u razgovoru sa predstavnicima novih članica Savjeta bezbednosti, iz tri dobio izuzetno pozitivno mišljenje o principu da se samo pregovorima može doći do kompromisa.

" Tu nije riječ samo o Kosovu, već o generalnom principu u međunarodnim odnosima. Očekujem zato da u ovom sastavu Savjeta bezbjednosti neće biti čak ni relativne većine koja će oštro zastupati stanovište da nema više prostora za pregovore. Mislim da u ovom trenutku postoji značajan broj zemalja članica Savjeta, odnosno većina, koja nema ništa protiv nastavka pregovora. Ovom prilikom se ne bih upuštao u nabrajanje, ali vjerujem da ta većina postoji", istakao je srpski šef diplomatije.

Jeremić je izrazio uvjerenje da će svi predstavnici zemalja-članica Savjeta govoriti tokom debate 16. januara, a da će značajan broj zemalja zastupati gledište da je neophodno nastaviti traganje za kompromisom koji će zadovoljiti Beograd i Prištinu.

"Što se tiče obraćanja naše delegacije, odnosno predsjednika Tadića, ponovićemo jasne stavove u vezi sa očuvanjem suvereniteta države, njenog teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava. Tražićemo nastavak pregovaračkog procesa pod okriljem UN-a i još jednom ukazati na negativne posljedice eventualnog jednostranog proglašenja i priznanja nezavisnosti južne pokrajine Srbije. Nametanje rješenja, kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti 1.244 i kršenje povelje UN-a predstavljalo bi opasan presedan i ugrozilo ne samo region Balkana, već i neke druge dijelove svijeta. Sve više zemalja ima sluha za tu opasnost. Ipak, presudnu ulogu igraju zemlje stalne članice Savjeta", istakao je ministar.

"Kada je riječ o stalnim članicama Savjeta, one imaju jasno opredjeljene stavove. Na jednoj strani su Rusija i NR Kina, na drugoj Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska. To je prilično uravnotežena podjela, što znači da će stavovi zemalja nestalnih članica imati veću težinu. U političkom smislu veoma je važno da se ne dođe do te 'magične brojke devet'," primjetio je Jeremić.

Na pitanje da li vjeruje da će Srbija 28. januara potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, Jeremić je podsetio da je zvanični stav Brisela da su taj i pitanje rješavanja statusa Kosova dva odvojena procesa i "mi ćemo uložiti maksimalan diplomatski napor da to tako i ostane."

" U interesu je Srbije da to ostanu dva razdvojena procesa. Mislim da sjednica 16. januara u Savjetu bezbjednosti nema dodirnih tačaka sa potpisivanjem, za nas izuzetno važnog, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Nadam se da će taj ugovor biti potpisan 28. januara. Prepreka na tom putu je stara i dobro poznata, i to je jedini politički uslov na putu Srbije ka evropskoj integraciji - potpuna saradnja sa Haškim tribunalom", naglasio je on.

" Nadamo se da će do konsenzusa ipak doći i da ćemo potpisati Sporazum. Nastavak evropskih integracija naše zemlje je, uz očuvanje teritorijalne cjelovitosti, jedan od dva najvažnija politička cilja Vlade Srbije", istakao je Jeremić.

Istaknuo je da je stav Srbije jasan, da bilo kakva promjena sastava, veličine ili mandata međunarodnog prisustva na Kosovu mora biti odobrena u Savjetu bezbjednosti.

"Sve drugo bi bilo protivno rezoluciji 1244. To je naš politički stav koji je donošenjem Rezolucije potvrđen i u Skupštini Srbije. U slučaju narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, vlada će postupiti u skladu sa pripremljenim akcionim planom. Naravno, učinićemo sve da do toga uopšte i ne dođe. Biće to jedan od važnih elemenata razgovora sa Havijerom Solanom i evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom. Srbija je za nastavak političkog procesa koji će voditi ka postizanju kompromisa i integraciji zapadnog Balkana u EU", naglasio je šef srpske diplomatije.