Regija
0

Jeremić: Prošlost se ne može zaboraviti

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u srijedu navečer da se prošlost ne smije zaboraviti i da Hrvatska ne može negirati teritorijalni suverenitet Srbije na Kosovu.

Gostujući u vijestima državne Radio-televizije Srbije (RTS) Jeremić je odbacio oštre ocjene hrvatskih dužnosnika na njegovu izjavu u Zagrebu da je hrvatska akcija "Oluja" 1995. godine bila najsuroviji primjer etničkog čišćenja, te kazao da i sama hrvatska politika govori njemu u prilog.

"Hrvatska Vlada uhitila je i isporučila, nakon izgona 250 tisuća Srba iz Hrvatske, generala Antu Gotovinu, kojega haška optužnica tereti da je pod vodstvom Franje Tuðmana, u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, sudjelovao u uklanjanju srpskog stanovništva s područja Krajine", izjavio je Jeremić.

On je dodao da između Hrvatske i Srbije i dalje postoje otvoreni problemi, poput ulaska srpskog kapitala u Hrvatsku, tajnih optužnica (za ratne zločine) i povratka izbjeglica "koji šepa".

Ministar Jeremić je postojeće probleme u odnosima dviju zemalja ilustrirao i činjenicom da hrvatska strana nije s odobravanjem prihvatila najavu srpske strane o otvaranju konzulata Srbije u Kninu.

Na pitanje da li će mu nerazumijevanje srpske i hrvatske strane posljednjih dana pokvariti planove za ljetovanje ove godine, ministar Jeremić je kazao da od 1990. godine "nije ljetovao na hrvatskom moru, pa mu to ni sada neće teško pasti", ali se založio za nadilaženje problema u odnosima između dvije zemlje i zajedničku europsku budućnost.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu su na osudili i odbacili izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića "kako je Hrvatska kriva za etničko čišćenje Srba u Oluji".

U Srbiji još uvijek ima mnogo ljudi koji "se ne sjećaju" što se dogodilo - da su tenkovi iz Beograda, Novog Sada i iz Srbije dolazili u Hrvatsku razarati ne samo Vukovar nego i druge gradove te da su ispraćani često puta i s cvijećem, rekao je predsjednik Mesić.

Premijer Ivo Sanader izjavio je kako je Jeremiću rečeno što treba govoriti, a to, kada se psihološki razmatra, spada u obrambeni stav. Riječ je o činjenici da je Hrvatska bila napadnuta i da je Miloševićeva politika provodila velikosrpsku agresiju protiv susjednih država, pa i Hrvatske, te da je izgubila u tom ratu, nastavio je Sanader.

Ocijenio je da se sada u Srbiji pokušavaju tješiti, i poručio kako bi Srbiji, uključujući i njezine proeuropske snage, bilo bolje da se suoče s tom prošlošću, a ne da govore kako je Hrvatska provela etničko čišćenje.