Regija
0

Jeremić: Prijem država regije u EU rješenje za trajan mir

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak u Bukureštu da će zapadni Balkan biti mjesto potencijalnih problema dok god sve zemlje regije ne budu primljene u Evropsku uniju.

"Sve dok cijela regija ne bude u EU, rukovođenu specifičnim vrijednostima i iskustvom, i koja dijeli suverenitet umjesto da se bori oko njega, zapadni Balkan će uvijek biti mjesto potencijalnih problema", rekao je Jeremić na sjednici Komiteta Euroatlantskoga partnerskog vijeća (EAPC).

On je ocijenio da se regija nalazi u ključnom trenutku u kome se "preklapaju" prošlost i budućnost.

"Da bismo odgovorili na globalne prijetnje 21. stoljeća, moramo se posvetiti regionalnim izazovima i uraditi sve što je potrebno da bismo prevazišli razlike na lokalnom nivou", rekao je Jeremić i dodao da je Srbija spremna djelovati odlučno, u saglasju sa svojim partnerima.

Ocijenivši da je Balkanu potreban trajan mir, Jeremić je naglasio kako je potrebno da se eliminiraju žarišta potencijalnog nasilja stvaranjem čitavog novog niza posticaja za narode koji žive u regiji.

"Moramo promijeniti strateški pristup tako da granice postanu manje važne, a da se identitet ispoljava slobodno i bez straha", istakao je srbijanski ministar, prenosi Tanjug.