Regija
0

Jeremić očekuje signal za punopravno članstvo Srbije u EU

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u ponedjeljak, nakon susreta s evropskim zvaničnicima u Luxembourgu, da se sa sastanka šefova diplomatija Evropske unije u utorak može očekivati signal za punopravno članstvo Srbije u EU.

"Razgovarao sam sapredsjedavajućim EU-a, s trojkom EU-a, u neprekidnim smo razgovorima s najvišim zvaničnicima EU-a. Mislim da imamo razloga biti optimistični i da u toku sutrašnjeg dana, kada se bude održavao sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, možemo očekivati pozitivan razvoj situacije", rekao je Jeremić agenciji Tanjug.

Šef srbijanske diplomatije istaknuo je da u utorak očekuje "jedan čvrst, jasan signal da su vrata EU-a za punopravno članstvo otvorena za Srbiju".

"Naravno, razgovaramo i o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali mislim da on nije u ovom trenutku od presudnog značaja. Da li će do tog potpisivanja doći sutra ili na sljedećem sastanku Ministarskog vijeća, nije od presudnog značaja", rekao je Jeremić.

On je istaknuo kako je sada značajno da sa sastanka Srbiji u utorak bude upućena "politička potvrda koja će značiti da je EU odlučila prihvatiti Srbiju i da je na Srbiji da se izjasni o toj ponudi".

"Mi, naravno, imamo svoj referendum o EU 11. maja i vjerujem da ćemo tada još jednom potvrditi svoj evropski put", rekao je Jeremić.