Uprkos kandidaturi za članstvo u EU
0

Jeremić: Ne odustajati od politike Beograda prema Kosovu

SRNA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je večeras da 9. decembar kada bi EU trebalo da razmatra kandidaturu Srbije za članstvo, nije sudbinski dan i da je moguće da ta tema bude odgođena zbog ekonomske krize i dešavanja u Uniji, te se usprotivio odustajanju od politike Beograda prema Kosovu.

"Taj 9. decembar nije dan kada će se lomiti budućnost Srbije i srpskog naroda. Tada je sastanak, na kojem će se razgovarati o kandidaturi Srbije, ali nije isključeno i da se zbog ovoga što se dešava u EU to odgodi za neki drugi datum", naveo je Jeremić, podsjećajući na ekonomsku krizu sa Grčkom.

Jeremić je rekao da je odlučivanje o srpskoj kandidaturi važno, ali ne i sudbonosno i dramatično.

"Bilo bi dobro da se ta tačka zadrži na dnevnom redu, ali je moguće da bude isključena  zbog krize u Grčkoj",  naveo je Jeremić, gostujući na TV B92 sa bivšim šefom diplomatije i liderom  SPO Vukom Draškovićem, koji je tražio promjenu državne politike prema Kosovu, zbog članstva u EU.

Jeremić je rekao da se ne slaže sa mišljenjem da bi odustajanje od kosovske politike Srbiju odmah ekspeditovalo ka članstvu u EU, te da je apsolutno ubijeđen da promjena kosovske politike ne bi imala drastično pozitivan impuls na putu Srbije ka članstvu u Uniji. 

"Zar bi bio ovoliki pritisak na Srbiju kada bi se kosovska nezavisnost mogla zaokružiti bez eksplicitnog priznanja Beograda?...Mislim da mi u svojim rukama držimo državnost Kosova", istakao  je Jeremić.

On je rekao da bi "pristajanje na jedno rješenje separatista na Kosovu dovelo do daljeg komadanja Srbije, a u međunarodnoj zajednici bi takva zemlja bila tretirana kao krpa, jer ne postoji nijedna zemlja u svijetu koja bi pristala na odustajanje od dijela svoje teritorije".
On je proglas stranaka okupljenih oko Liberalno demokratske partije u kome se traži da Beograd napusti sadašnju politiku prema Kosovu  nazvao "pozivom na opštu kapitulaciju". 

Drašković, čija se stranka nalazi  među opozicioninm partijama koje su  uputile ovaj  poziv,  rekao je da je Kosovo izgubljeno u ratu sa NATO-om i da "nije mudro čuvati ono što nemate, da bi izgubili ono što bi mogli imati, a to je EU".

Drašković smatra da bi odustajanje sadašnje politike prema Kosovu i prihvatanje nestatusnog dijela Ahtisarijevog plana, odmah Srbiji omogućilo kandidaturu, pa čak i datum pregovora za članstvo u EU.