Neodgovorna izjava
0

Jeremić: 'BiH nije država, već protektorat'

Sarajevo-x.com
Odmah nakon saznanja da je danas objavljen intervju ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića u The Washington Timesu, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je, u telefonskom razgovoru sa ministrom Jeremićem, izrazio oštro negodovanje povodom iznesenih stavova.

Tokom razgovora ministar Alkalaj je iskazao nezadovoljstvo zbog neprimjerenog miješanja srbijanskog šefa diplomatije u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Istakao je da je nedopustivo nazivati buduće članstvo Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a „bizarnim“ i „nelogičnim“ zbog toga što, prema ocjeni ministra Jeremića, BiH „...nije država, već protektorat...“.

Posebno je osudio neodgovornu izjavu ministra Jeremića da se, ukoliko BiH već treba protektorat, „... onda prestanemo pretvarati da je to država“, što je u suprotnosti sa stavovima koje je ministar Jeremić iznio tokom posljednje bilateralne posjete BiH.

„Još jednom želim naglasiti da je neupitan suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao punopravne članice OUN-a i drugih brojnih međunarodnih institucija.“, zaključuje ministar Alkalaj.