Regija
0

Jelinčić: Hrvatska radi šta hoće i ucjenjuje Evropu

FENA
Hrvatska je država koja ne poštuje dogovore i potpisane sporazume, radi šta hoće i ucjenjuje Evropu, koja joj popušta iz vlastitih interesa, rekao je u nedjelju za HTV kontroverzni slovenski političar Zmago Jelinčič.

Predsjednik Slovenske narodne stranke (SLS) također je za jednosatnog gostovanja u emisiji Hrvatske televizije "Nedjeljom u 2" ponovio svoju tezu da "Istra povijesno pripada Sloveniji".

Slovenski oporbeni političar i najeksponiraniji nacionalist, poznat po brojnim inicijativama usmjerenim na "pacificiranje" Hrvatske, u uvodu emisije je rekao kako se s Hrvatima "uvijek dobro razumio, a politika je druga stvar".

"Nikad nisam rekao da su Hrvati zao narod, ali imate kilavu politiku koja ishodište ima u onome što se događalo u Drugom svjetskom ratu, u ustaštvu koje nikad nije u Hrvatskoj bilo sankcionirano, jer u Hrvatskoj nikad nije bilo denacifikacije", kazao je Jelinčič novinaru Aleksandru Stankoviću.

Dugogodišnjeg slovenskog parlamentarnog zastupnika i predsjednika SLS-a, kojem je na nedavnim izborima za predsjednika države povjerenje poklonio svaki peti Slovenac koji je izašao na biralište, u odnosima dviju država najviše smeta "prije svega to što se Hrvatska nikad ne drži dogovora, potpisanih sporazuma i stalno radi na štetu Slovenije".

Jelinčič je kazao i kako se zapravo loše ponašaju slovenski političari, jer su hrvatski političari su za svoju državu dobri, izrazivši zbog toga zavist.

"Zavidim vašoj državi na tome što ima takve politièare", rekao je.

Hrvatska je, prema Jelinèièevom mišljenju, vrlo uspješna i u politici prema Europi. "Prema Europi ste postigli mnogo. Na kraju ste joj pokazali da je ne treba poslušati i da u konačnici ona poklekne pred vama, kao što je sad sa ZERP-om ... koji je Hrvatska proglasila unatoč tome što ju je Europa upozorila kako krši dogovore i potpisane sporazume", kazao je Jelinčič.

Hrvatska, ustvrdio je, ide glavom kroza zid i ucjenjuje Europu, koja iz vlastitih interesa popušta, ali i dodao da se Hrvati ne smiju zanositi mišlju da to čini zato što je dobra.

"To je neokolonijalistička organizacija koja će i vas iscrpiti", podijelio je Jelinčič svoje mišljenje o EU s hrvatskim gledateljstvom.

Nalaze Badinterove komisije o nekadašnjim međurepubličkim granicama unutar bivše SFRJ, koje se pretvaraju u međudržavne, Jelinčič ne priznaje jer one nikad nisu bile pismeno potvrđene nekim ugovorom.

Na pitanje o tome zašto provocira Hrvate teritorijalnim pretenzijama, odgovorio je kako to nisu provokacije "već povijesne činjenice, koja su nesporne i koje se nalaze se u svim povijesnim udžbenicima".

"Istra je u Austro-Ugarskoj bila pod Austrijom, pod kojom je bio i naš teritorij, dok je vaš bio pod kontrolom Ugarske, a granica Austrije i Ugarske bila je kod Rijeke", što je, prema Jelinčiču, dovoljna potvrda nepobitnosti činjenice da Istra treba pripasti Sloveniji.

U tom razmišljanju mu nimalo ne smeta činjenica da je Slovenija u to doba, kako ga je upozorio Stanković, bila tek geografski pojam bez ijednog atributa državnosti, za razliku od Hrvatske koja je bila izdvojena kraljevina.