Hrvatska
0

Jelavić se žalio zbog odbijanja jamčevine

FENA
Nikica Jelavić žalio se na odluku kojom ga je slovenski sud odbio pustiti iz pritvora uz pola miliona eura jamčevine, ali ne i na odluku o izručenju Njemačkoj jer je s njom saglasan, doznaje se u ponedjeljak od njegovog slovenskog odvjetnika Drage Šribara.

Šribar je rekao da u novoj žalbi, koju je podnio još u subotu, nije ponudio viši iznos jamčevine za puštanje iz pritvora svojeg klijenta, ali se žalio zbog odbijanja jamstva jer smatra da "niko razuman ne bi državi darovao pola miliona eura, a da se ne odazove na sudske pozive". Jelavić želi otići u Njemačku kako bi dokazao svoju nevinost, dodao je.

Istražni sudac odbio je u petak žalbu Jelavićeva odvjetnika u kojoj je ponudio pola miliona eura i odlučio je Jelavića izručiti njemačkim pravosudnim vlastima. Te su odluke javno objavljene tek danas.

Po riječima odvjetnika, sud je žalbu na pritvor odbio jer smatra da jamčevina ne osigurava Jelavićev samostalni odlazak u Njemačku te da će postupak izručenja biti brzo gotov.

O novoj žalbi odlučuje sudsko vijeće suda u Krškom u roku 48 sati.

Šribar je rekao da se Jelavić nije žalio na odluku o izručenju po brzom postupku jer se u petak na saslušanju s time suglasio.

Izručenje po brzom postupku traje do deset dana, a broji se od subote kada je rješenje o izručenju postalo pravomoćno.

Odvjetnik smatra da vrijeme izručenja sada ovisi o policijama dviju država koje trebaju dogovoriti pojedinosti.

Njemačko tužiteljstvo Jelavića sumnjiči za prevaru u postupku kojim potražuje od Bavarske naknadu od 530.000 eura za proces koji se protiv njega vodio u Njemačkoj i u kojem je oslobođen.

Naime, Jelavić je 2004. bio tri mjeseca u njemačkom pritvoru zbog sumnji da je opljačkao draguljarnicu u gradu Kemptenu, ali je postupak obustavljen i oslobođen je sumnji jer je dokazano da nije sudjelovao u tome.

Njemačko državno odvjetništvo sumnjiči ga da je uz tužbu za nadoknadu štete predočio krivotvorene ugovore i također krivotvorene bankovne dopise.

Jelavić je uhapšen u utorak navečer pri ulasku u Sloveniju na graničnom prijelazu Obrežje.