Regija
0

Jelavić još nije pristao na izručenje Njemačkoj

FENA
Drugog dana boravka u pritvoru u Sloveniji Nikice Jelavića, uhićenog u utorak kasno navečer na graničnom prijelazu Obrežje temeljem njemačkog zahtjeva, nisu se mogle dobiti nove informacije o tome u kojoj je fazi postupak, kao ni gdje je Jelavić točno u pritvoru, no Okružni sud u Krškom izvijestio je da Jelavić još nije dao pristanak za izručenje.

O njegovoj odluci ovisi u kojem bi roku mogao biti izručen Njemačkoj.

Predsjednica Okružnog suda u Krškom Dušanka Weiss prijepodne je Hini izjavila da bi u idućih nekoliko dana mogla uslijediti odluka toga suda o mogućem izručenju Nikice Jelavića Njemačkoj.

Njegov slovenski odvjetnik Drago Šribar, kojeg su hrvatski novinari u četvrtak poslijepodne čekali pred uredom u Krškom, nije želio odgovoriti da li će Jelavić pristati na ubrzani postupak izručenja Njemačkoj, koji bi u tom slučaju trajao desetak dana, ili će iskoristiti sve žalbene mogućnosti slovenskih zakona što bi značilo trajanje postupka od 60 dana.

Odbio je odgovoriti i na pitanje je li Jelavić uložio ili će uložiti žalbu na pritvor koji mu je određen dan ranije, a koju ima pravo podnijeti u roku 24 sata. Prema dostupnim informacijama, taj rok ističe danas poslijepodne.

Na Okružnom sudu u Krškom ranije je održana i press konferencija na kojoj su ponovljene do tada poznate informacije.

Jelavić je uhićen u utorak navečer oko 22 sata na graničnom prijelazu Obrežje temeljem zahtjeva njemačkog državnog odvjetništva iz Kemptena u Bavarskoj koje ga traži zbog prijevare. Sumnjiči ga se za pokušaj prijevare u sudskom postupku i prema najavi državnog odvjetnika Petera Kocha zatražit će od Slovenije njegovo izručenje u Njemačku.

Jelavić je u pritvoru u Sloveniji, no službeni slovenski izvori u četvrtak nisu htjeli otkriti nalazi li se u Krškom ili je možda prebačen u Novo Mesto ili Ljubljanu.

Hrvatski novinari u četvrtak su od jutra okupirali područje oko zgrade Okružnog suda u Krškom, gdje je dan ranije pod velikim osiguranjem Jelavić bio izveden pred dežurnog suca. U četvrtak Jelavić nije doveden na sud i ispred zgrade bilo je redovito osiguranje.

Jelavića, poznatog iz slučaja zagrebačke zločinačke organizacije kada je oslobođen optužbi, sumnjiči se da je 2006. pred Zemaljskim sudom Muenchen I tužio Bavarsku tražeći odštetu od 530.000 eura, pri čemu je predočio krivotvorene ugovore i krivotvorene bankovne dopise. Njemačko državno odvjetništvo smatra da je Jelavić morao znati da mu nije bila nanesena tolika šteta.

Jelavić je prema pisanju medija prije nekoliko godina pravomoćno oslobođen optužbe za pljačku draguljarnice u Kemptenu, a nakon toga je tužbom tražio naknadu štete.

Njemačko pravosuđe sumnjiči ga i da je nagovorio dvoje svjedoka da u istoj građanskoj parnici u veljači 2007. daju lažne izjave.

Općinski sud Kempten na zahtjev Državnog odvjetništva u Kemptenu na temelju toga izdao je u lipnju 2008. europski uhidbeni nalog i tjeralicu protiv osumnjičenoga.

Načelnik Ureda ravnatelja hrvatske policije Dubravko Novak pojasnio je Hini da je riječ o uhidbenom nalogu koji vrijedi za države članice EU i unutar schengenskih granica te da hrvatska policija s tim nalogom nije bila upoznata.