Hrvati im dali vodu i hranu
0

Jedrilica s imigrantima pluta kod Mljeta, ne zna se ko je kapetan

Klix.ba
Foto: MORH
Foto: MORH
Brod Hrvatske obalne straže "Hrvatska Kostajnica" pritekao je u pomoć pokvarenoj motornoj jedrilici sa 65 imigranta, koja je zapela južno od Mljeta. Budući da je brod u međunarodnim vodama, Hrvatska obalna straža mora poštivati volju kapetana, ili najstarije osobe na brodu. No, niko na brodu ne želi odgovoriti ko je kapetan.

Na pokvarenoj jedrilici, koja je predviđena za prijevoz i boravak desetak ljudi, nalaze se imigranti iz Afganistana, Sirije, Somalije, Egipta... Hrvatska obalna straža, prema međunarodnim zakonima, ne može jedrilicu dotegliti u luku, već moraju poštovati želje imigranta, kojima je odredište Italija, objavio je Index.

Tačna pozicija na kojoj se brod trenutno nalazi je 47 nautičkih milja južno od Dubrovnika. Hrvatska obalna straža nadzire brod, a imigrantima su dostavljeni hrana, pitka voda i lijekovi. Navodno, dvije osobe su u teškom zdravstvenom stanju.

Prema informacijama Obalne straže, brod s imigrantima je isplovio iz Grčke, a već dva dana zbog kvara pluta na moru. Niko na jedrilici ne želi otkriti ko je kapetan, a s obzirom na to da se jedrilica nalazi u međunarodnim vodama, pripadnici Obalne straže RH ne mogu postupati bez dozvole zapovjednika jedrilice.