Borut Pahor o Sanaderu
0

'Jedan sastanak neće riješiti sva pitanja'

FENA
Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je u utorak spremnost da prihvati poziv hrvatskog premijera Ive Sanadera da tijekom Svjetskoga rukometnog prvenstva dođe u Zagreb, uz primjedbu da je za vraćanje međusobna povjerenja potrebno mnogo više.

"Ako je namjera premijera Sanadera iskrena, očekujem da će me o njoj o tome obavijestiti i odgovarajućim diplomatskim kanalima", rekao je Pahor novinarima u Ljubljani koji su ga pitali o pozivu hrvatskog premijera. Dodao je da je za sada o tome obaviješten samo preko medija.

"Bilo bi potrebno razmisliti kako da se organizira taj susret, tako da bude koristan", ustvrdio je.

Istodobno, Pahor je ocijenio da u Hrvatskoj "jača spoznaja" da je Slovenija članica EU-a, podsjetivši na svoje stajalište da bilateralnu susretu, koji je prije predložio Sanaderu, ne bi trebao nazočiti predstavnik EU-a "jer se stajalište EU-a o blokadi hrvatskih pristupnih pregovora zbog 'prejudiciranja granice' ne može razlikovati od stajališta njezine punopravne članice".

"Naši su bilateralni problemi tako veliki da ih ne bi riješio jedan susret. Potrebna je ponovna uspostava povjerenja u politici i javnosti na obje strane", rekao je Pahor.

Po njegovu mišljenju nepovjerenje je posljedica toga što Hrvatska nije ispunjavala odredbe Brijunskog dogovora s njegovim prethodnikom Janezom Janšom.

Pahor je izrazio nadu da će slovenski parlament idući tjedan potrebnom većinom ratificirati protokol o pristupu Hrvatske NATO-u. Komentirao je i zemljovid Slovenije slovenskoga Geološkog zavoda, koji je na svojim internetskim stranicama objavila Agencija za okoliš koja je dio Ministarstva okoliša i prostora.

Pahor je rekao da mu taj slučaj nije poznat, ali da načelno smatra kako bi se i jedna i druga strana morale sustegnuti od poteza koji bi mogli prejudicirati granicu.

Agencija za okoliš objavila je u utorak da je podatke za prijeporni zemljovid crpila iz službene evidencije. Ministarstvo okoliša i prostora objavilo je pak da je riječ o zemljovidu rađenu po službenim katastarskim podatcima, ali da je riječ o privremenu stanju jer Slovenija i Hrvatska još nisu sklopile sporazum o granici.

U atlasu na internetskim stranicama spomenute agencije u slovensko državno područje uključena je cijela Savudrijska vala te tzv. prijeporni zaseoci južno od rijeke Dragonje, a uz to i "morski prolaz" prema otvorenom moru.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija spomenuti je atlas u ponedjeljak nazvalo nekorektnim jer su u njemu primijenjeni podatci bez pravnog utemeljenja. Osobito je upozorilo da je granica u Savudrijskoj vali na njemu povučena bez poštovanja međunarodnog prava.