Regija
0

Jedan od najvećih trgovaca drogom uhapšen u Kolumbiji

FENA
Italijanski mafijaški bos opisan kao najtraženiji evropski trgovac drogom i jedan od najvećih svjetskih uvoznika kokaina uhapšen je u Kolumbiji, saopćile su u subotu kolumbijske vlasti.

Roberto Pannunzi, koga kolumbijske vlasti upoređuju s pokojnim kolumbijskim kraljem droge Pablom Escobarom, uhapšen je u šoping centru u Bogoti dok je nosio lažnu veneceulansku ličnu kartu, objavilo je na Twitteru ministarstvo odbrane, prenosi Reuters.

Američka Administracija za borbu protiv droga (DEA) sarađivala je s kolumbijskom policijom na nalaženju i hapšenju Pannunzija, saopćilo je ministarstvo.

Pannunzi je povezan s uticajnim kalabrijskim mafijaškim klanom 'Ndrangheta, koji je povezan s kolumbijskim narko kartelima. Vlasti ga optužuju da svakog mjeseca uveze dvije tone kokaina u Evropu.

Tužilac sa sjedištem u Kalabriji Nicola Gratteri izjavio je italijanskim dnevnim novijama "Corriere della Sera" da je Pannunzi bio "najveći uvoznik kokaina na svijetu".

On je deportovan u Italiju, gdje je osuđen za trgovinu drogom, i trebao bi stići u zemlju u subotu navečer, javili su italijanski mediji.

Pannunzi je uhapšen 2004., ali je uspio pobjeći iz zatvora 2010. tokom boravka u bolnici.

Antimafijaški pisac Roberto Saviano napisao je na Facebooku da bi Pannunzijevo hapšenje "moglo promijeniti historiju trgovine drogom" i moglo bi otkriti metode koje koriste te kriminalne mreže.