Regija
0

Janšin ured o optužbama u aferi Patria

FENA
Kabinet slovenskog premijera Janeza Janše odbacio je kao "neistinita i apsurdna" sumnjičenja da su Janša i njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) upleteni u aferu navodnog primanja provizija u 280 milijuna eura vrijednom poslu nabave oklopnih vozila za Slovensku vojsku.

Finska nacionalna televizija YLE u ponedjeljak je u emisiji o istrazi u vezi navodne korupcije u tom poslu koja se vodi u Finskoj, pozivajući se na neobjavljene dokumente iz istrage, navela da je ukupna vrijednost mita u tom poslu bila 31 milijun eura, te da su provizije dobili neki političari u Sloveniji, te službenici ministarstva obrane.

Kako su javili slovenski mediji, finski novinari koji su napravili emisiju tvrde da trag isplaćenih provizija vodi do samog predsjednika slovenske vlade. U emisiji nisu prikazani dokumenti na koje se finski novinari pozivaju, što je protumačeno željom da se zaštite novinarski izvori.

Kabinet slovenskog premijera Janeza Janše u ponedjeljak se odazvao na te špekulacije izjavom u kojoj je sumnjičenja iz spomenute emisije doveo u vezu sa skorašnjim parlamentarnim izborima u Sloveniji, te ih energično zanijekao.

"Optužbe na račun predsjednika vlade iz današnje emisije finske televizije YLE potpuno su neistinite i apsurdne. Predsjednik vlade Janez Janša nikad se nije susreo s bilo kime iz finske kompanije Patria. Slovenska vlada niti izravno niti neizravno nije sudjelovala u odabiru nabavljača za oklopna vozila na međunarodnom tenderu, a spomenute optužbe povezane su s predizbornim događajima u Sloveniji", naveo je Janšin ured i izjavi za javnost.

Kako je navedeno u spomenutoj polusatnoj emisiji finske televizije, finski kriminalisti koji vode istragu u Patriji oko navodne afere zbog koje je nedavno došlo do smjena u njenom vodstvu, navodno su zainteresirani da o slučaju razgovaraju i sa slovenskim premijerom.

Kako navode slovenski mediji, u emisiji je navedeno da su provizije u poslu sklapanja ugovora za nabavu oklopnih vozila bile isplaćene ili trebale biti isplaćene putem dvaju austrijskih biznismena, od kojih je jedan i Walter Wolf koji je takve navode već ranije zanijekao.