Regija
0

Janša: U Haag samo uz načelo pravednosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U pogledu načina rješavanja spornih graničnih pitanja s Hrvatskom u slovenskoj politici postoji veliko jedinstvo, rekao je u srijedu premijer Janez Janša nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka na kojemu se, uz problem rebalansa proračuna i djelovanja vladajuće koalicije do raspisivanja izbora, a na prijedlog Slovenske pučke stranke (SLS), govorilo i o odnosima s Hrvatskom.

"U pogledu pozicija za rješavanje granice postoji jedinstvo ne samo u koaliciji nego praktično i među svim parlamentarnim strankama", rekao je Janša nakon sastanka, dodajući da je jedinstvo ostvareno još prošle jeseni nakon njegova susreta na Bledu s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te da su odluke koje je vlada donijela u zadnje vrijeme samo tehničke naravi.

Uvrštenje odnosa s Hrvatskom tražila je članica Janšine koalicije koja smatra da se na arbitražu o graničnim pitanjima s Hrvatskom može ići samo uz pretpostavku da Sloveniji pripada Piranski zaljev i da ima izlaz na otvoreno more i da je to neupitno.

Janša je ponovio da još nije odlučeno znači li posredovanje treće strane u graničnom sporu da će o tome odlučivati Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu premda je i to moguće, a naglasio je da su za Sloveniju ključna tri polazišta.

Prema Janšinim riječima najprije se mora priznati stanje koje je na granici bilo 25. lipnja 1991. godine, drugo da se odlučuje o cijeloj granici, a ne samo o morskoj, a treće da se prizna "načelo pravednosti", ako bi o granici arbitrirao ICJ.

U četvrtak bi o stajalištima vlade glede skorašnjeg sastanka mješovitog slovensko-hrvatskog povjerenstva koje će pripremati pravni okvir za arbitražu članove parlamentarnog odbora za vanjsku politiku trebao izvijestiti ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Ne zna se hoće li u to vrijeme pred parlamentom prosvjedovati članovi Slovenske nacionalne alijanse (SNZ) Marjana Podobnika, kako je ta udruga najavila nakon nedjeljnog prosvjeda pred zgradom hrvatskog veleposlanstva, kad su njeni članovi nosili parole "Joško Joras nije čudak nego junak" i slične.