Slovenija
0

Janša tvrdi da nije iskazivao lojalnost Merkel

FENA
Janez Janša (Foto: Arhiv/AFP)
Janez Janša (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik slovenske vlade Janez Janša u ponedjeljak je pukom "skolastikom" nazvao tvrdnje opozicionih zastupnika da je posjetom Njemačkoj početkom prošlog tjedna simbolično iskazao lojalnost njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i njezinoj politici stezanja remena.

"Slovenija je jedna od rijetkih država koja je još uvijek vjerna politici Angele Merkel, koja se pokazala pogrešnom", rekao je Janši zastupnik Pozitivne Slovenije (PS) Roman Jakič.

"Njemačka je naš glavni gospodarski partner, a u ovom trenutku i motor europskog gospodarstva i taj je posjet bio sasvim normalan", odgovorio je Janša. On tvrdi da ga oporba pokušava diskvalificirati tvrdnjama kako je Sloveniju prikopčao na "njemačko" kompoziciju rješavanja krize i to upravo u trenutku kad se pokazuju razlike u gledanjima na njemački koncept izlaska iz krize u više europskih država, posebno u Francuskoj.

Stanje u različitim državama EU-a i eurozone različito je, a Njemačkai Francuska su u "vrlo različitom" gospodarskom položaju jer je Njemačka potrebne promjene i reforme izvela pravodobno, a Francuska nije, pa je te mjere tek čekaju, rekao je Janša. On se nada da su mjere štednje koje je slovenski parlament prihvatio prošlog tjednaizvedene pravodobno, kako se Slovenija ne bi našla u recesijskom vrtlogu kad te mjere više ne daju rezultate, kako se to dogodiloPortugalu i Španjolskoj.

"Da nismo kao odgovorna vlada donijeli mjere štednje, za pola godineili godinu dana bili bismo u situaciji u kojoj je Portugal", rekao je Janša.

Zastupnici iz redova opozicionih stranaka Socijalni demokrati (SD) i Pozitivna Slovenija (PS) zatražili su međutim da se o mjerama štednje održi posebno zasjedanje parlamenta, jer se boje da će pad investicija i potrošnje Sloveniju uvesti u novu krizu i porast nezaposlenosti, teda je potrebno raspraviti o "konceptualnim razlikama" kako na izlazakiz krize i budućnost države gledaju vladajuće i opozicione stranke.