Ljubljana
0

Janša negirao tvrdnje o primanju mita

FENA
Slovenski premijer Janez Janša danas je odlučeno negirao tvrdnje da je od finske tvrtke "Patrije" primio mito da bi ona dobila posao dobave oklopnih transportera za Slovensku vojsku, vrijedan 280 milijuna eura, javlja Hina.

"To je čista laž i konstrukcija, a nije slučajno da se to pojavilo u predizbornom razdoblju", rekao je Janša na konferenciji za novinare, odgovarajući na novinarske upite o emisiji finske televizije "Istina o Patriji" u kojoj se tvrdi da je Patria dala 21 milijun eura za nezakonite provizije kako bi dobila posao i da je "podmitila" dužnosnike Ministarstva obrane. Također se tvrdi da je među onima koji su primili novac i sam Janša koji se navodno u dokumentima, koji nisu otkriveni kako bi se zaštitio novinarski izvor, navodi kao "osoba J".

Janša je rekao da je od finske televizije YLE, koja je objavila spomenutu emisiju, službeno zatražio ispriku ili predočenje najavljenih dokaza te da će o odgovoru ovisiti i njegovi daljnji potezi kao premijera.

Slovenski premijer je u utorak uvečer u emisiji "Odmevi" Slovenske istaknuo da su lažne tvrdnje kako je primio mito lansirane iz Slovenije.

Kako je kazao, riječ o ljudima u Sloveniji koji su i ranije bili "akteri" u pokušajima se njegova politička karijera onemogući preko izmišljenih afera, te da je jedan od njih i predsjednik antikorupcijske komisije Drago Kos koji zloupotrebljava svoje međunarodne veze.

Autor spomenute emisije finske televizije YLE, novinar Magnus Berglund izjavio je za Slovensku televiziju da emisija nije emitirana zbog izbora u Sloveniji nego interesa finske publike za istragu o navodnoj korupcijskoj aferi u Patriji.

Berglund je izjavio da stoji iza tvrdnji iznesenih u emisiji. Informaciju o tome da su u poslu za Slovensku vojsku isplaćivane nezakonite provizije, naveo je, dobili su iz više izvora i provjeravali, a u emisiji su emitirali samo ono u što su sigurni.

Na pitanje o mogućoj tužbi slovenske vlade zbog objavljenog rekao je da novinari i televizija prava adresa za takvu tužbu, a da imena svojih izvora ne žele otkrivati jer su im tako obećali.