Regija
0

Janša: EU će poštivati odluku birača u Srbiji, no o njima ovisi brzina približavanja

FENA
Europska unija poštovat će odluku birača u Srbiji na nedjeljnim predsjedničkim izborima, ali od njih samih ovisi kako brzo će se njihova država približavati Europskoj uniji, izjavio je u srijedu slovenski premijer Janez Janša nakon susreta s danskim premijerom Andersom Foghom Rasmussenom.

"Evropska unija davat će Srbiji, koju vidi u okviru europske obitelji, pozitivne signale, ali to ne znači da Srbija ne treba ispuniti određene uvjete. S obzirom na različitost programa predsjedničkih kandidata njeni će građani u nedjelju odlučivati i o tome kakva će biti brzina približavanja Srbije Evropskoj uniji", rekao je Janša nakon s susreta s Rasmussenom, koji je posjetio Ljubljanu na Janšin poziv kako bi razgovarali o pitanjima stanja u regiji i slovenskom predsjedništvu EU-a, u čijem je fokusu stanje u Srbiji i na Kosovu.

Janša je rekao da je Evropska unija dala pozitivan signal Srbiji spremnošću da s njom potpiše privremeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Na pitanje kako gleda na mogućnost da Kosovo tjedan dana nakon izbora u Srbiji proglasi nezavisnost, Janša je rekao da Evropska unija, sukladno zaključcima koje je prihvatila krajem prošle godine, očekuje da se neće dogoditi ništa jednostrano.

"Postoji očekivanje da se na Kosovu neće dogoditi ništa jednostrano. Jednostrani potezi samo bi destabilizirali situaciju", rekao je Janša, komentirajući neke neslužbene informacije da će Kosovo proglasiti nezavisnost nakon što se u Srbiji završi drugi krug predsjedničkih izbora.

I danski premijer istaknuo je da će EU poštovati rezultat demokratskih izbora u Srbiji bez obzira na njihov rezultat, ali dodavši da će napredak Srbije u približavanju Evropskoj uniji ovisiti u prvom redu od nje same.

Rasmussen je rekao kako se nada da će EU što prije donijeti odluku o tome kada poslati misiju na Kosovo, dodavši kako bi se to moglo dogoditi početkom veljače.