Regija
0

Janković: "Prijelazni" sporazum je pružena ruka Srbiji

FENA
Izvršni direktor Evropskoga ekonomskog instituta iz Bruxellesa Dragomir Janković ocijenio je u utorak da ponuđeni sporazum o jačanju saradnje u ekonomiji i obrazovanju te ukidanju viznog režima za srpske građane pruža mogućnost Srbiji da se priključi Evropskoj uniji "bez problema".

"Za Srbiju taj sporazum znači otvaranje vrata Evropske unije, odnosno pružanje mogućnosti Srbiji da se, uz ispunjavanje određenih uvjeta, priključi Uniji bez problema", rekao je on u izjavi za TV B-92.

Govoreći o razlikama u odnosu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Janković navodi da je glavna razlika u tome što nije neophodno da se sporazum o jačanju saradnje donese konsenzusom.

"Kakav god da bude tekst sporazuma ponuđenog u ponedjeljak, on označava pruženu ruku Srbiji da ne ostane u zapećku EU-a", rekao je on.

Janković je ocijenio da rasprava koja se vodila u Bruxellesu pokazuje kako je "većina evropskih zemalja podržala Srbiju i kako to treba znati, a da je sve ostalo na političkom rukovodstvu i građanima Srbije".