Regija
0

Jang: Borba Rusije, SAD i EU oko Srbije

FENA
Rusija, SAD i Evropska unija se sada više bore oko Srbije nego oko Kosova, koje je poslije proglašenja nezavisnosti postalo više akademsko pitanje, ocijenio je David Jang, saradnik u Institutu za analizu i rješavanje konflikata pri univerzitetu George Mejson.

"U vezi sa daljim planovima za proširenje NATO-a, stvaran problem nije Kosovo, već Srbija", rekao je Jang za Radio Glas Amerike.

Rusija, SAD i EU se, prema njegovim riječima, sada više bore oko Srbije, nego oko Kosova, pošto i Zapad i Rusija nastoje da privuku Srbiju u svoju orbitu.

"Jasno je da će proširenje (NATO-a na zapadni Balkan) biti nepotpuno ukoliko se Beograd prikloni Moskvi. Na taj način će Rusija imati daleko veći regionalni utjecaj, dok bi, u suprotnom, njen utjecaj u narednih nekoliko godina bio permanentno blokiran", izjavio je Jang.

Na pitanje da li će Kosovo ostati kamen spoticanja u odnosima zapadnih saveznika sa Rusijom i Srbijom, Jang je odgovorio potvrdno.

On je, međutim, naglasio da je "Kosovo steklo nezavisnost i uživa podršku SAD-a i nekih evropskih zemalja, pa to pitanje sada postaje više akademsko, a ne aktuelno političko pitanje."

Prema njegovom mišljenju, nezavisnost Kosova će i ubuduće biti izazov tradicionalnom konceptu suvereniteta.

"Taj izazov će svakako ostati, a pitanje je da li će se svesti samo na intelektualne ili i konkretne vojne aspekte", rekao je Jang, primijetivši da ne zavisi sve samo od proglašenja nezavisnosti nekog entiteta, već i od toga koje će zemlje, i u kojem broju, priznati tu nezavisnost.

On je izrazio uvjerenje da, čak i u slučaju da svima postane jasno da je nezavisnost Kosova problematična, zemlje koje su priznale tu nezavisnost neće povući odluku, mada je to tehnički izvodljivo.

Govoreći o predstojećim izborima u Srbiji, Jang je podsjetio da SAD podržavaju prozapadnog predsjednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića, ali je ukazao na neke, kako je rekao, zanimljive detalje te podrške.

"Neki američki politički krugovi izgleda da ignoriraju faktor uvjetovanja i ponižavanja Srbije i nisu spremni da ga uoče, što može da podstakne Srbiju da odbaci učlanjenje u klub čije su je članice bombardirale prije desetak godina", upozorio je on.

Također, ako Zapad nastavi da uvjetuje ulazak Srbije u EU, Beograd bi, usprkos tome što mnogi građani podržavaju članstvo u Uniji, mogao da odbaci tu opciju, rekao je američki stručnjak.

"Moguće je da će (Washington i Bruxelles) nastojati da pridobiju Srbiju da prvo prizna nezavisnost Kosova, pa tek onda postane članica EU, mada Bruxelles u posljednje vrijeme odstupa od takve pozicije", zaključio je Jang.