Regija
0

Janez Janša uzimao proviziju za šverc oružja u Hrvatsku?

SRNA
Predsjednik Slovenačke demokratske stranke Janez Janša traži da slovenačka Vlada i Ministarstvo odbrane skinu oznake tajnosti i objave cjelovitu dokumentaciju o prometu i tranzitu oružja koje je do ljeta 1993. godine bilo obavljeno na zahtjev tadašnjeg predsjednika slovenačke vlade Janeza Drnovšeka.

Janša je ovo zatražio zbog navoda iz knjige austrijskog novinara Riharda Šnajdera "Scena zločina Hypo Alpe Adria" koja se bavi "aferom Hypo" i u kojoj se tvrdi da je Janša, kao tadašnji slovenački ministar odbrane uzimao proviziju od 250.000 dolara po brodu za oružje koje je išlo u Hrvatsku tokom posljednjeg rata.

U knjizi se tvrdi da su agenti francuske tajne službe kontaktirali Marina Tomulića, koji je predstavljen kao lobista Franje Tuđmana, koji je uspio nabaviti oružje u vrijednosti od 400 miliona dolara, prenose hrvatski mediji. 

Janša u svom odgovoru tvrdi da ne poznaje Šnajdera, koji ga nije kontaktirao u vezi s knjigom, a Tomulićeve navode naziva "čistom izmišljotinom".

"Kao ministar odbrane  bio sam jedan od potpisnika dozvola za promet i tranzit vojne opreme i oružja i sve te dozvole su još uvijek u arhivu Ministarstva odbrane", piše Janša i dodaje da nikada lično nije bio u Luci Koper gdje je dolazila vojna oprema i oružje za odbranu Slovenije. On tvrdi da je ta oprema dolazila "za potrebe slovenačke odbrane", ali i za legalni tranzit. 

"Za svaki tranzit oružja i vojne opreme za Hrvatsku,  uz slovenačko Ministarstvo za unutrašnje poslove i drugih nadležnih institucija, saglasnost je moralo dati i Ministarstvo odbrane susjedne države. Nikada nije bilo veza, niti posrednih, a niti neposrednih između slovenačke i francuske vlade, o čemu se piše u Šnajderovoj knjizi", tvrdi Janša. 

On objašnjava da je takva veza između slovenačke i francuske vlade malo vjerovatna za sve poznavaoce situacije, jer je francuska vlada u trenutku raspadanja bivše Jugoslavije, kako je rekao,  podržavala Srbiju, a ne Hrvatsku.