Regija
14

Janez Janša proglašen krivim, osuđen na dvije godine zatvora

Klix.ba
Janez Janša s advokatom (Foto: AFP)
Janez Janša s advokatom (Foto: AFP)
Nekadašnji premijer Slovenije Janez Janša osuđen je na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura zbog primanja mita od finske firme Patria za sklapanje ugovora o nabavci 136 borbenih oklopnih vozila za slovensku vojsku, vrijednog 278 miliona eura.

Osim Janše krivim su proglašeni i Brigadir Tone Krkovič, nekadašnji pomoćnik načelnika Generalštaba Vojske Slovenije i Ivan Črnkovič, vlasnik firme Rotis, te su osuđeni na po 22 mjeseca zatvora i po 37.000 eura novčane kazne, objavila je sutkinja Okružnog suda u Ljubljani Barbara Klajnšek, prenosi jutarnji.hr.

Sutkinja tvrdi kako je Janša mito primio za sebe i svoju stranku SDS. Objavu presude ispred suda u Ljubljani dočekalo je blizu 300 pristalica Janeza Janše, koji nose crvene karanfile i skandiraju “Janša, Janša”, a ispred zgrade suda su razvili veliku slovensku zastavu. Oko suda je raspoređeno i 20-ak pripadnika specijalnih snaga policije.

Nekoliko dana prije presude protivnici i pristalice Janše virtuelni su rat vodili i na Facebooku. Od 690 ljudi, 370 smatra da Janša nije kriv, a ostali da ga treba osuditi.

Sud je u potpunosti prihvatio kazne koje je za optužene tražio tužilac.

Tužilac Andrej Ferlinc je na ročištu prošlog ponedjeljka predložio da se Janšu osudi na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura, jer smatra da je dokazao da je Janša prihvatio "obećanu nagradu" finske Patrije, koja je 2006. godine, u vrijeme kad je bio premijer, pobijedila na konkursu za opremanje slovenske vojske oklopnim transporterima u vrijednosti 278 miliona eura.

Proces Patria je pred prvostepenim sudom u Ljubljani počeo u septembru 2011. godine. U međuvremenu, sud se odlučio za izdvajanje postupka protiv austrijsko-kanadskog biznismena Waltera Wolfa, optuženog za posredovanje nezakonitih provizija Patrije, te protiv nekadašnjeg zastupnika Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) Franca Zagožena, jer je Wolf nedostupan sudu i nalazi se u Kanadi, dok je Zagožen teško bolestan.