Slovenija
0

Janez Janša kopirao Blairov govor

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenija će iduće sedmice nizom proslava obilježiti Dan državnosti, a mediji neskloni aktualnom premijeru objavili su da je Janez Janša na centralnoj proslavi 25. juna prije dvije godine "kopirao" jedan programatski govor bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

Sedmičnik Mladina objavio je da je Janša u govoru pred parlamentom koji je kasnije proglašen vizionarskim upotrijebio strukturu i glavne misli što ih je u svom nastupu na stranačkoj konvenciji britanskih laburista u Brightonu u septembru 1997. godine upotrijebio Blair.

Na tvrdnje da se radi o "intelektualnoj krađi" reagirao je Janšin ured navodom da je to veliko pretjerivanje.

"Mladina" je paralelnim navođenjem citata iz Janšina i Blairova govora otkrila više vrlo podudarnih mjesta iz kojih je vidljivo da su se Janša ili suradnici koji su mu pisali govor bogato inspirirali Blairovim programatskim nastupom u Brightonu.

Tako je Janša na proslavi slovenske državnosti upotrijebio Blairovu mobilizatorsku misao o Velikoj Britaniji kao uspješnoj zemlji koja drugim može poslužiti kao "svjetionik 21. stoljeća", samo što je umjesto Velike Britanije u taj kontekst stavio Sloveniju.

Slično je i s Blairovim navodom o Velikoj Britaniji koju bogate vlastite nacionalne tradicije i sposobnost njenih ljudi i koja "nikad neće biti najveća, a možda nikad više ni najmoćnija država", ali koja može biti "najbolja, najbolje mjesto za odgajanje djece i za mirnu starost".

Slovenski premijer taj je izričaj ponovio devet godina kasnije govoreći o slovenskim ljudskim i poslovnim potencijalima, a njegov navod "Nećemo biti najveći ni najjači, ali možemo biti najbolji", list "Večer" proglasio je izjavom 2006. godine po izboru svojih čitatelja.