Regija
0

Jandroković osudio Jeremićevu tvrdnju o etničkom čišćenju hrvatskih Srba

FENA
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković najoštrije je u utorak odbacio tvrdnje srbijanskog kolege Vuka Jeremića o etničkom čišćenju Srba tijekom operacije "Oluja", koje je ovaj izrekao na ministarskoj konferenciji Jadransko-jonske inicijative.

"Najoštrije sam odbacio tvrdnje ministra Jeremića. To je neprimjereno, neistinito i ne možemo činiti korake naprijed u međusobnim odnosima na ovakav način", kazao je Jandroković na tim povodom sazvanoj konferenciji za novinare.

Jeremić je u utorak na konferenciji Jadransko-jonske inicijative zalažući se za predvodništvo Srbije i Hrvatske u pristupu regije EU-u podsjetio na razaranje Vukovara koje su počinili Srbi, ali i ustvrdio kako je tijekom hrvatske operacije Oluja došlo do etničkog čišćenja više od 250 tisuća Srba.

Posebno me zabrinjava činjenica da je srbijanski ministar vanjskih poslova u Zagreb došao jedino zbog unutarnjopolitičkih pitanja, rekao je Jandroković o tom Jeremićevu istupu i pojasnio da skupovi gdje se promovira regionalna suradnja nisu mjesto za takve rasprave.

Izrazio je nadu da će nova srbijanska vlada odbaciti tu dobro poznatu ideologiju.

"Hrvatska je otvorena za suradnju, ali neće dopustiti ovakvo manipuliranje s novijom hrvatskom poviješću", kazao je Jandroković.

Dodao je također da ovakve diskusije predstavnika Srbije nisu izuzetak, ali da odudaraju od rasprave ostalih sudionika na regionalnim skupovima.

Osvrnuo se i na Jeremićevo nezadovoljstvo hrvatskim priznanjem nezavisnosti Kosova. "Hrvatska je Kosovo priznala kao čin političke realnosti, a ne akt neprijateljstva prema Srbiji", rekao je Jandroković.

Konstatirao je da usprkos ovim prijeporima nema zastoja u gospodarskoj suradnji između dviju zemalja.