Ispovijesti s Kosova
0

James Blunt je spriječio Treći svjetski rat

Sarajevo-x.com
Popularni pjevač James Blunt ispričao je za BBC kako je odbio naredbu da napadne ruske snage dok je bio britanski vojnik na Kosovu.

Pjevač koji je nastupio i u Sarajevu, je rekao da je bio spreman rizikovati vojni sud zbog odbijanja naredbe američkog generala. Blunta je međutim podržao britanski general Mike Jackson koji mu je rekao "da neće dopustiti da njegovi vojnici budu odgovorni za početak Trećeg svjetskog rata".

Blunt je dobio naredbu da zauzme lokalni aerodrom, ali su ruski vojnici tamo stigli ranije. U intervjuu za BBC Radio5, Blunt je rekao da je dobio direktnu naredbu da savlada 200 Rusa.

"Direktnu komandu sam dobio od generala Wesleyja Clarka. Mnoge od upotrijebljenih riječi bile se nam neuobičajene, kao riječ 'uništiti'", rekao je pjevač.

Nesporazumi oko preuzimanja aerodroma u Prištini 1999. godine bili su glavna vijest u svjetskim medijima, a ovo je prvi put da Blunt progovori javno o svojoj ulozi u čuvenim dešavanjima.

Blunt je vojsku napustio 2002. godine kako bi pokušao ostvariti muzičku karijeru. Kasnije je svjetsku slavu stekao pjesmom "You're Beatufil".