Buna u Pločama
0

Jajima na rukovodstvo Naftnih terminala iz Sarajeva

Sarajevo-x.com
Sastanak Ibrahima Bećirbegovića, Dževada Paradžika i Vehida Frljka iz Sarajeva, te Davora Matića sa direktorom Lučke uprave Ploče Tomislavom Baturom rezultirao je dosad najžešćim protestom nekoliko desetaka radnika Naftnih terminala Federacije, pri čemu su, osim verbalnih uvreda i prijetnji, na goste iz Sarajeva letjela i jaja, javlja riječki Novi list.

Zbog toga su oni nakon sastanka ostali u zgradi Luke Ploče, koju su napustili nakon intervencije pločanske policije. Radnici NTF-a ogorčeni su što se Bećirbegović i Paradžik, koji su i tražili sastanak, predstavljaju kao generalni direktor NTF-a i predsjednik Nadzornog odbora, za što nemaju potvrdu mjerodavnih institucija.

Kako oni predstavljaju jednu struju u sukobu unutar NTF-a, direktor Batur pozvao je i Josipa Tomića, člana Uprave NTF-a Ploče, zajedno s Frljkom, Matićem i Nikolom Štulom. Tomića podržava većina radnika, a s njim su na sastanak došli predsjednik Odbora radnika Neven Jelavić i sindikalni vođa Ante Nikolac.

Tomić je zahtijevao zajednički sastanak, što su gosti iz Sarajeva odbili.

“Zbog toga sam predložio da razgovor najprije obavim s Ibrahimbegovićevom grupom, a nakon toga s Tomićem, Jelavićem i Nikolcem, što može posvjedočiti i naš pravnik Ivan Dilber. Međutim, moje su riječ lažno prenesene radnicima, što je još više podiglo tenzije“, rekao je Batur za Novi List, naglasivši da se na sastanku govorilo o uspostavljanju koncesijskih odnosa na lučkom području, jer je poznato kako NTF jedini ne plaća koncesiju.

Radnici smatraju da Batur ne treba uopće razgovarati s Bećirbegovićem i Paradžikom, koje smatraju krivcima za sadašnje stanje kompanije.

Naime, usprkos nedavnoj upozoravajućoj obustavi rada, radnici NTF-a već tri mjeseca nisu primili plaću, tvrde da im se prijeti otkazom, a prije nekoliko dana u gradskim uredima im je isključena struja. Zbog toga su goste ispratili s gromoglasnim zvižducima i pjevanjem domoljubnih pjesama, piše Novi list.