Regija
0

Jadranka Kosor: Tadić nema pravo da me kritikuje

SRNA
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor poručila je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da ne može da kritikuje predsjednika Vlade susjedne države.

Ona je rekla da Tadić može kritikovati svog ministra koji je nedavno otkrio bistu nekadašnjem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, aludirajući na ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića.

Na Tadićevu izjavu da su opasni politički akti kada neko podržava ratnog zločinca, Kosor je ocijenila da bi bilo dobro "zauvijek zatvoriti tu knjigu i govoriti o privrednoj ili svakoj drugoj saradnji". 

"Činjenica je da je Hrvatska vodila obrambeni rat i da nijedan hrvatski vojnik nije prešao granicu i krenuo rušiti neki grad u Srbiji. Mi smo imali pravo oslobađati svoje teritorije i to je istorijska činjenica", rekla je Kosor, prenose hrvatski mediji.  

Kosorova je 5. augusta u obraćanju u Kninu povodom obilježavanja hrvatskog "Dana pobjede i domovinske zahvalnosti" uputila poseban pozdrav haškim osuđenicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su počinili zločine nad Srbima 1995. godine.