Regija
0

Jackson: Kosovo će od SAD-a dobiti lako oružje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Direktor američke nevladine organizacije "Projekt za demokratiju" Bruce Jackson izjavio je da će nakon odluke predsjednika SAD-a da se Kosovu isporuči američko oružje tamo stići oprema i naoružanje malog kalibra namijenjeno razbijanju demonstracija i sličnim akcijama.

"Ako pogledate šta će zapravo biti prodano ili poklonjeno, vidjet ćete da je to oprema vrlo ograničenih mogućnosti. Ona će Kosovu omogućiti da ima malo jaču žandarmeriju", rekao je BBC-u ovaj poznavalac politike SAD-a prema Balkanu.

Radi se o naoružanju malog kalibra i opremi za rasturanje demonstracija, dodao je Jackson i naglasio da Priština "neće dobiti bilo šta što bi se moglo smatrati opremom za vojsku i za ofanzivne operacije".

"To na neki način potvrđuje da je nezavisnost Kosova nadgledana", rekao je Jackson, koji smatra da je odluka Georgea W. Busha logičan koraku nakon priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Svrha rješavanja statusa Kosova bila je da se počne s izgradnjom osnovnih elemenata kosovske države" a tu, kako je dodao, spada i policija.

Na pitanje da li je činjenica što je Bush odobrio naoružanje zabrinjavajuća u svjetlu nestabilne situacije na Kosovu, Bruce Jackson je rekao da "procjena međunarodne zajednice nije takva".

Suverenitet Kosova je ograničen, ali Priština ima odgovornost da štiti građane i ne mogu joj biti uskraćena sredstva da to čini, rekao je Jackson, čija nevladina organizacija pruža pomoć u približavanju balkanskih zemalja Partnerstvu za mir i NATO-u.

Bijela kuća je u obrazloženju Bushove odluke precizirala da će Kosovo, "u skladu s planom Marttija Ahtisaarija, imati lako naoružane snage sigurnosti, koje će brojati dvije i po hiljade ljudi i djelovati pod nadzorom NATO-a", javio je BBC.